Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.08.2014.

Obeležena 100. godišnjica Cerske bitke



100 godina Cerske bitkeU okviru spomen - kompleksa "Cerska bitka" u Tekerišu kod Loznice danas je organizovana centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 100. godišnjice te bitke. Tom prilikom, kraj spomenika Cerskim junacima, uz najviše državne i vojne počasti vence su položili predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar obrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, izaslanici predsednika Republike, ministri u Vladi, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, Grada Loznice, Šapca, Valjeva kao i porodice i potomci ratnika iz tog kraja.

Podsećajući na značaj Cerske bitke, premijer Vučić je istakao da nije lako 100 godina kasnije stajati na mestu gde su stajali vojvoda Putnik i generali Stepanović, Bojović i Šturm i gde je u prvoj bici velikog rata iz stroja izbačeno gotovo 20 hiljada Srba.100 godina Cerske bitke

- Srbija i svi mi nastali smo tada, braneći sebe i svoju slobodu, braneći svoju zemlju – istakao je premijer Vučić dodajući da su u Srbiju tada verovali svi oni koji su verovali u slobodu, koju su izvojevali od nadmoćnijeg neprijatelja.

- Spremni smo na žrtvu u istoj meri u kojoj ste i vi bili spremni. Spremni smo da zapnemo i da osvojimo svoj Tekeriš i Cer, zato što danas ponovo verujemo u Srbiju i zato što nam je, kao i vama, od svega što nemamo, mnogo veće to što konačno imamo, a to je Srbija. Naš san je i vaš san, san da od zemlje za koju je vredelo umreti napravimo zemlju za koju vredi živeti – poručio je premijer Vučić.

100 godina Cerske bitkePrema njegovim rečima, vreme je da svojoj zemlji ponovo damo bar deo onoga što su joj dali oni koji su joj dali sve, da stojimo uspravno za Srbiju, vreme je za našu žrtvu i naš napor.

- To je dug prema onima koji su nas stvorili i to je dug prema onima koje mi stvaramo - zemlja u kojoj će svaki stanovnik, kao i pre 100 godina, moći da kliče – živela Srbija! – poručio je premijer Vučić.

Početak ceremonije oglasio je trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije dok je verski obred služio patrijarh srpski Irinej.

U okviru obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, Generalštab Vojske Srbije organizovao je studijsko putovanje i istorijski čas u selu Draginje gde je, sredinom avgusta 1914. godine general Stepa Stepanović formirao komandno mesto Druge armije. Istorijskom času o početku Cerske bitke, prve pobede saveznika u Velikom ratu prisustvovali su, pored ostalih, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma i najbližim saradnicima, kao i predstavnici Ministarstva odbrane.

U selu Draginje prikazane su replike komandnog mesta Druge armije, položaj mitraljeza Maksim i 100 godina Cerske bitkeosmatračnice s kojih je budući vojvoda Stepa Stepanović osmatrao prodor austrougarske Druge armije na Cer. Ambijent je upotpunjen autentičnim eksponatima i predmetima iz Prvog svetskog rata u vlasništvu Zavičajnog muzeja Koceljeva, Vojnog muzeja i Istorijskog muzeja Beograda. Osmatračnica je uređena prema osmatračnicama iz vremena Velikog rata, kao i kostimografija članova Komande Druge armije Srpske vojske. Tokom istorijskog časa u selu Draginje simulirana je organizacija rada Komande Druge armije a oficir u ulozi i uniformi Stepe Stepanovića pročitao je Naredbu Vrhovne komande i naređenje vojvode za pokret ka Ceru.

Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, jedna je od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije, ali ujedno i prva pobeda sila Antante nad Centralnim silama. Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici pripadnici Srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su celoj Evropi primer bezmerne hrabrosti i rodoljublja.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Полагање венаца | FLV
Свечаност | FLV