Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.08.2014.

Vojska ponovo pomaže u Obrenovcu



Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević posetili su  danas Obrenovac. Posle razgovora sa predsednikom opštine Miroslavom Čučkovićem, u zgradi obrenovačke opštine, obišli su jedno od devet domaćinstava u kome će od utorka početi proces obnove i izgradnje novih kuća.

Od 169 objekata, koliko je prijavljeno da je srušeno u majskim poplavama, do sada je na 69 utvrđena stvarna šteta, jer su to glavni objekti za život, a do ovog trenutka opština je izdala samo 9 rešenja za nesmetan početak obnove.

Ministar Gašić posetio je porodicu Ivanović u Kninskoj ulici 65, u mesnoj zajednici Rvati, jer od te kuće kreće proces obnove. On je najavio da će od utorka pripadnici Vojske Srbije krenuti u raščišćavanje parcela, iznošenje otpada i šuta kako bi  mogla da  započne izgradnja kuća. Ministar je istakao da više nema vremena za čekanje.

- Ne možemo da čekamo da sva rešenja budu formalno-pravno pravosnažna, do isteka žalbenog roka, pa da počnemo sa raščišćavanjem ovog prostora. Opština mora mnogo brže da radi, istakao je Gašić i naglasio da su na sastanku u opštini dogovorili da se deo Obrenovca gde je nekad bila kasarna, a gde je smešteno oko 500 ljudi, ponovo uredi, iako je ta lokacija bila među prvima uređena.

-Ljudi koji su tamo, moraju da shvate da i oni moraju da čuvaju svoju sredinu, jer mi ne možemo stalno da šaljemo komunalna preduzeća da sređuju taj prostor, rekao je Gašić.

Ministar odbrane očekuje da do kraja nedelje svih 69 lokacija, predviđenih za izgradnju novih objekata, budu očišćene, sređene i pripremljene za izgradnju novih kuća.

Gašić i Blagojević obišli su potom porodice Urošević u Kninskoj 38 i Drakulić u Braće Golubovića 29.

Marko Blagojević je rekao da je Vojska prethodnica graditeljima i istakao da neće stati dok svako ko je ostao bez krova nad glavom ne dobije nov dom.

Predsednik opštine Obrenovac govorio je o domaćinstvima koja su, prema kategorizaciji štete, pretrpela oštećenja objekata, a čiji se domovi nisu srušili i rekao da je do sada izdato 2.100 rešenja i da je od toga 470 rešenja postalo pravosnažno. Prema njegovim rečima taj posao će završiti do kraja avgusta.

Blagojević je te podatke dopunio onima za Srbiju i rekao da je do sada izdato 4.100 rešenja, a taj proces će se završiti do kraja avgusta. Prema njegovim rečima kuće će se graditi prvenstveno od sredstava iz donacija.

Paralelno sa izgradnjom objekata, razgovara se sa više donatora o sistemima odbrane od poplava koji su oštećeni ili srušeni u poplavama.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Братислав Гашић | FLV
Дипектор Владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић | FLV
Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић | FLV
Посета | FLV