Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.07.2014.

Obeležen Dan Sanitetske službe



Dan Sanitetske službeSvečanost povodom 30. jula, Dana Sanitetske službe, održana je danas u amfiteatru Vojnomedicinske akademije. Skupu su, pored domaćina, prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma.

Čestitajući praznik pripadnicima te službe, ministar Gašić je istakao da tradicija duga 175 godina, uz to što imponuje, i obavezuje.

- Zato je važno da nastavimo da razvijamo sistem vojnog zdravstva. Nemamo prava na grešku jer naši građani to zaslužuju i to im dugujemo – naglasio je ministar odbrane podsećajući na bogatu tradiciju Sanitetske službe na ovim prostorima.

Prema njegovim rečima, kada kažete da ste vojni lekar, to ima posebnu težinu i podrazumeva ne samo znanje iz oblasti medicine, već i profesionalnost, požrtvovanost i posvećenost poslu, kao i svojim pacijentima koji se ne dele na vojne i civilne.

Dan Sanitetske službe- To znaju svi građani Srbije, i oni koji se leče u nekom od vojnozdravstvenih centara, kao i oni kojima je vojni lekar došao u kuću u krajevima do kojih se teško dolazi. To znaju i ljudi u svetu gde naši medicinari učestvuju u multinacionalnim operacijama. Garant da će ta tradicija biti nastavljena su naši kadeti i kadetkinje Vojnomedicinske akademije, a prva klasa budućih vojnih lekara biće promovisana 2015. godine, što će biti veliki događaj za celokupan sistem – poručio je ministar odbrane.

Gašić je naglasio da smo svesni težine trenutka u kome živimo i radimo, pa se zato i ulažu napori da se izdvoji što više novca da bi tehnološki i kadrovski mogli da odgovorimo svim svetskim standardima u ovoj oblasti. Potvrda kavliteta je i to što strane delegacije, tokom posete našoj zemlji, obavezno posećuju VMA.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general profesor dr Zoran Popović je istakao da je vojni sanitet bio i ostao jedan od najboljih delova naše vojske i uvek na raspolaganju našoj otaždbini.

-U protekloj godini, opet smo pokazali da smo uvek tamo gde je najteže. Našli smo se svakom pacijentu koji nam se obratio i išli do onih kojima je to bilo neophodno. U strašnim poplavama, koje su zadesile veći deo regiona, celokupan vojni sanitet je svoje zadatke obavljao na najbolji mogući način –istakao je general Popović.

Dan Sanitetske službeU okviru današnje svečanosti, doc. dr Veljko Todorović predstavio je knjigu, čiji je jedan od autora uz drsc. med. Aleksandra Nedoka i prim. dr Branislava Popovića, „Srpski vojni sanitet u Prvom svetskom ratu“, koja je izdata u godini u kojoj se obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Kao i prethodnih godina, Uprava za vojno zdravstvo dodelila je priznanje za autorski poduhvat godine u oblasti medicinskih nauka pukovniku dr Nebojši Joviću i prof. dr Zvonku Magiću za delo „Klinički značaj genetskih i epigenetskih promena u oralnim planocelularnim karcinomima“.

Za Dan Sanitetske službe određen je 30. jul, jer je na taj dan 1839. godine Ukazom Namesništva dr Emerih Lindenmajer postao prvi zakonski i ukazno postavljeni Načelnik srpskog vojnog saniteta.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање министра Гашића  | FLV
Свечаност | FLV