Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.07.2014.

Crteži obrenovačkih osnovaca u znak zahvalnosti Vojsci Srbije



Crteži obrenovačkih osnovaca u znak zahvalnosti Vojsci Srbije Hol u zgradi Generalštaba Vojske Srbije, uz portrete znamenitih srpskih vojskovođa i načelnika generalštabova, odnedavno krasi pano sa crtežima koje su učenici odeljenja I/7 obrenovačke Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ nacrtali u znak zahvalnosti za pomoć pripadnicima Vojske Srbije koji su bili angažovani tokom nezapamćenih poplava koje su nedavno pogodile taj grad.

Ovim gestom, ilustrujući najupečatljivije trenutke spasavanja, najmlađi obrenovački osnovci, želeli su da se u ime svojih vršnjaka još jednom zahvale za hrabrost i požrtvovanost koje su naši vojnici pokazali. Pismo, koje je poslato uz crteže, glasi:

Poštovani vojnici,

Crteži obrenovačkih osnovaca u znak zahvalnosti Vojsci Srbije Mi smo odeljenje ~I/7~ Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Obrenovca. Iako smo najmlađi u našoj školi, želeli smo da vam se zahvalimo za sve što ste učinili za nas.

Hvala vam što ste nam pomogli kada su naši životi bili u opasnosti. Hvala vam što ste nas prevozili svojim helikopterima i amfibijama. Hvala vam što ste nas tako čvrsto držali u naručju i bezbedno vraćali u zagrljaj našim mamama. Hvala što pet dana i noći niste spavali da bi mi mogli da spavamo na suvom i toplom.

Sada znamo čemu služi vojska i kad nije rat i kada nema neprijatelja na našim granicama. Voda je zagospodarila našim gradom i uništila naše kuće i škole, ali vi se niste uplašili i požurili ste do nas, jer ljudski život je najvažniji. Hrabro ste gazili kroz bujice, skidali nas sa terasa i krovova i tešili kada smo se tresli od straha.

I kada je prošla opasnost donosili ste nam vodu i mleko. Čistili ste naš grad kao da ste se vi rodili u njemu, vredno, s osmehom na licu.

Crteži obrenovačkih osnovaca u znak zahvalnosti Vojsci Srbije Uskoro će naš grad biti ponovo čist i lep. Zaboraviće se strahote i poplave i vratićemo se svakodnevnom učenju i igrama. Ali mi vas nećemo zaboraviti nikada. Uvek ćemo vam biti zahvalni, jer da nije bilo vas, stotine dece ne bi danas bilo među nama.

Mada smo mali, primite naše crteže u znak zahvalnosti hiljade dece iz naših škola i obdaništa, naših roditelja, baka, deka i učiteljice!

Ako budete imali vremena, dođite nam u neko lepše vreme, da se družimo, pevamo i radujemo se ovoj velikoj pobedi. Kad porastemo, mnogi od nas će postati vojnici zahvaljujući vama!

S ljubavlju,


Odeljenje ~I/7~
Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“
iz Obrenovca