Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.07.2014.

Koncert srpskog i grčkog vojnog orkestra u Domu Vojske



Održan koncert srpskog i grčkog vojnog orkestraU okviru programa Beogradskog letnjeg festivala BELEF 2014 večeras je u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije održan koncert Duvačkog orkestra Kopnene vojske Grčke i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Orkestrima su dirigovali maestro Pavle Medaković i kapetan Mihael Hasouris.

Večerašnjom umetničkom manifestacijom potvrđeno je neraskidivo prijateljstvo dva naroda. Osavremenjivanje repertoara popularnim numerama odlika je oba orkestra, te su na repertoaru bile popularne džez, evergrin i etno numere. Večerašnji jednoipočasovni koncert bio je podeljen u tri dela – prvi, nastup Ansambla „Binički“, sledeći izvedba grčkog orkestra i treći, zajednički nastup. Brojna publika uživala je u kompozicijama ~„Concierto de Aranjuez”, „Tico, Tico”, „Blue Moon“, „Greece Medley”, „Soul Bossa Nova”,~ zatim~ „Zorba The Greek”, „Gla Ena Tango“, „Sing, Sing, Sing“,~ „Srpski jug”, „Izgubilo Danče“„Marš na Drinu” i ostalim.

Održan koncert srpskog i grčkog vojnog orkestraKoncertu su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, državni sekretar Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ambasade Grčke u Beogradu i brojna publika.

Prema rečima predstavnika Duvačkog orkestra Kopnene vojske Grčke majora Ksenofona Spiropulosa muzika je „jezik koji spaja narode, posebno one sa sličnom tradicijom“, te je zbog toga večerašnji koncert bio veoma uspešan. Dirigent Ansambla „Binički“, Pavle Medaković, rekao je da je za odličan koncert potrebno da se „dobri muzičari prepoznaju, kao što se to dogodilo i večeras“.

Duvački orkestar Kopnene vojske Grčke nastavlja tradiciju prvog vojnog orkestra oformljenog 1824. godine u Nafplionu, kada je osnovana i Grčka taktička vojska. Orkestar je imao značajnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta i podizanju morala trupa koje su se u Nafplionu, lučkom gradu na Peloponezu, borile u ratu za nezavisnost od otomanske imperije.

Održan koncert srpskog i grčkog vojnog orkestraPosle Beograda, orkestri će održati zajedničke koncerte sutra u Novom Sadu i u petak u Nišu.

Ovogodišnji BELEF, pod sloganom „Sentimentalno putovanje“, od 15. jula do 15. avgusta nudi posetiocima razne umetničke programe na Trgu Republike, prostoru ispred Instituta Servantes, Cvetnom trgu, u Kulturnom centru – Kuća kralja Petra Prvog na Senjaku, u Barutani i na platou kod Pobednika na Kalemegdanu. Tokom festivala biće realizovano više od 20 programa, uglavnom umetničke muzike, džez koncerata, pozorišnih i studentskih programa.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Концерт  | FLV
Изјава маестра Павла Медаковића и мајора Ксенофона Спиропулоса | FLV