Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.07.2014.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Izraela



Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom IzraelaMinistar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je sa ambasadorom Izraela u Beogradu Josefom Levijem.

Gašić je detaljno informisao izraelskog ambasadora o posledicama katastrofalnih poplava i zahvalio na uručenoj humanitarnoj pomoći. Dvojica sagovornika istakla su da postoji potreba za ubrzanjem ali i širok prostor za unapređenjem kada je reč o vojno-vojnoj, vojnomedicinskoj, naučnotehničkoj i vojnoobrazovnoj saradnji. Ministar odbrane istakao je da je u toku sprovođenje međuresorne procedure po pitanju izrade nacrta teksta novog Memoranduma o razumevanju Vlade dve zemlje u vezi sa vojnom, odbrambenom i industrijskom saradnjom. Gašić je rekao da će planovi aktivnosti bilateralne odbrambene saradnje u 2014. i 2015. godini biti usaglašeni u narednom periodu.

Ambasador Levi istakao je važnost nastavka otpočete saradnje Vojnog arhiva Ministarstva odbrane i Memorijalnog centra za čuvanje sećanja na mučenike i heroje Holokausta 'Jad Vašem".

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom IzraelaJedna od tema na sastanku bila je i aktuelna situacija u pojasu Gaze, Izraelu i na Bliskom Istoku. Izraelski ambasador naglasio je da se vojna operacija vojske te zemlje sprovodi u cilju uništenja raketnih lansera i tunela u oblasti Gaze, kao i zaustavljanja raketiranja izraelske teritorije.

Stav Srbije, kada je reč o situaciji u Izraelu ali i Ukrajini je jasan, istakao je ministar odbrane i dodao da naša zemlja poštuje teritorijalni integritet svih članica UN-a i zalaže se za mirno rešavanje spornih pitanja.

Ambasador Izraela uručio je ministru odbrane pismo čestitke izraelskog ministra odbrane Moše Jalona, povodom postavljenja Bratislava Gašića na funkciju ministra.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV