Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.07.2014.

Primer dobre saradnje



MedoševacMinistar odbrane Bratislav Gašić obišao je danas sa saradnicima vojnu ekonomiju „Medoševac“ na kojoj od nedavno rade osuđenici iz Kazneno-popravnog zavoda u Nišu. Reč je o poljoprivrednoj ekonomiji od 36 hektara koju je Vojska Srbije ustupila na korišćenje Kazneno-popravnom zavodu u Nišu. Ministra su dočekali gradonačelnik Niša Zoran Perišić, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Milan Stevović i upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović.

- Danas imate priliku da vidite kako izgleda dobra saradnja dva ministarstva, Ministarstva pravde i Ministarstva odbrane. Ovaj prostor 2008. godine je napušten, pokraden i skroz uništen. Za samo dva meseca, uz pomoć vrednih ruku, ovo mesto opet funkcioniše, rekao je ministar odbrane i dodao da Vojska poseduje još sedam takvih objekata. On je najavio da će Ministarstvo odbrane uložiti napor da i tih sedam ekonomija stavi u funkciju tako da od njih ima koristi.

- Čuvajući ovaj objekat, plaćajući obezbeđenje, a nemajući od njega nikakve koristi, Vojska je samo imala štetu, rekao je ministar odbrane i istakao da „ništa više od Vojske u ovoj zemlji ne može da se dobije besplatno, jer je ona godinama samo davala, a ništa nije dobijala za sebe“ i pojasnio da je za sada dogovor da se objekat stavi u funkciju, a da se kasnije ugovor produži na 30 godina i to tako da Vojska dobije naknadu u poljoprivrednim dobrima za svoje potrebe ili na neki drugi način.

MedoševacGašić je rekao i da Vojska ima jedan pogon u Šapcu koji koristi Vojno-građevinska direkcija, a koji jako malo proizvodi. On je istakao da je namera da Vojska više ne kupuje za svoje potrebe, već da u svojim pogonima sama proizvodi.

- Nemamo dovoljno zaposlenih majstora, ali zato možemo da sa Ministarstvom pravde napravimo zajednički dogovor da se taj pogon pusti u rad, da rade njihovi majstori, a da Vojska odatle dobije nameštaj, krevete, komode i sve ono što je potrebno, rekao je ministar Gašić i dodao da se nada brzoj realizaciji i tog posla, podsećajući da su u maju ugovorili ustupanje ekonomije „Medoševac“ koja je za nepuna dva meseca počela sa proizvodnjom povrća i uzgojem stoke.

Upravnik KPZ Aleksandar Grbović zahvalio je ministru Gašiću na ukazanoj prilici da uposle lica na služenju kazne i da samim tim smanje troškove države.

KPZ Niš-Ovde radi 50 osuđenika svaki dan već dva meseca, a vi sada imate priliku da vidite rezultate tog rada. Ovo je dobra i korisna stvar, i finansijski ali i za resocijalizaciju osuđenih lica, rekao je Grbović i dodao da je KPZ do sada uložio oko dva miliona dinara u ekonomiju, posebno u rekonstrukciju objekata.

Ministar Gašić ranije tokom dana obišao je KPZ gde su u toku radovi na renoviranju najstarijeg paviljona u zatvoru, zgrade C, koja je izgrađena 1910. godine. Predstavnici KPZ predstavili su svoj proizvodni program koji obuhvata baštenski i tapacirani nameštaj, drvene hranilice za bebe, radna odela, šahovske figure za slepe, dekorisane drvene flaše i raznu rezbariju. Za Vojsku je posebno interesantan program metalnih kreveta na sprat i metalnih kaseta, koje se proizvode u više modela. Ministar je obišao i crkvu Stefana Dečanskog koja se nalazi u krugu Zavoda, a čije zidove oslikavaju osuđenici. Tom prilikom, jedan od njih, poklonio je ministru Gašiću ikonu Arhangela Mihajla.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар Гашић | FLV
Одговори на новинарска питања | FLV
Управник КПЗ Грбовић | FLV
Посета | FLV