Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.07.2014.

Ministar odbrane u Vranju



Novi stanovi za pripadnike sistema odbrane i u VranjuKljučeve sedam stanova u ulici Milentija Popovića 53, u vranjskom naselju Ogledna stanica, danas je ministar odbrane Bratislav Gašić uručio aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Gradska uprava u Vranju preuzela je od Ministarstva odbrane kompleks „Bunuševac 4“ i deo kompleksa „Bunuševac 5“ za šta se obavezala da ustupi Vojsci 22 stana, od kojih je sedam danas useljeno, dok će preostalih 15 svoje nove stanare primiti u prvoj polovini avgusta. Stanovi predstavljaju samo deo naknade, dok će preostalih 1.265.061,77 evra lokalna samouprava nadoknaditi u novcu ili kroz nekretnine.

Čestitajući novim vlasnicima stanova, ministar Gašić je rekao da Vojska ispunjava obećano i da njeni pripadnici gotovo svake nedelje dobiju stanove.

- Očekujem da u četvrtak ili petak i u Pirotu dodelimo prvih jedanaest stanova, rekao je ministar Gašić i dodao da se veliki broj pripadnika Vojske odlučuje da svoje stambeno pitanje reši putem kredita iz vojnog fonda, napominjući da je za drugi deo ove godine obezbećeno 150 miliona dinara za tu svrhu. On je izrazio nadu da će u 2014. godini veliki broj stanova koji su gotovi biti podeljen pripadnicima sistema odbrane.

Ministar Gašić bio je prvi gost u novom stanu starijeg vodnika prve klase Bobana Zlatanovića, čija porodica od danas ima svoj krov nad glavom, a na rešavanje stambenog pitanja čekali su 20 godina.

Novi stanovi za pripadnike sistema odbrane i u Vranju-Posle 20 godina čekanja i podstanarskog života, dobio sam stan. Moja porodica i ja smo presrećni jer od danas više nismo podstanari, a sve zahvanjujuči Ministarstvu odbrane, rekao je Zlatanović, napominjuči da su do sada promenili više garnizona.

Posle više godina rada u garnizonu Vranje svoj dom dobila je i četvoročlana porodica Srđana Tomića.
- Na stan čekam 18 godina, a do sada smo moja porodica i ja živeli kod mog oca u nepunih 16 kvadrata. Za mene je ovo najlepši dan u životu, rekao je vojni službenik Tomić, neskrivajući radost što konačno ulazi u svoj stan.

Dodeli ključeva prisustvovali su komandant Kopnene Vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić, komandant Četvrte brigane KoV brigadni general Zoran Lubura i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar odbrane u kombinatu YUMKOU nastavku posete Vranju, ministar odbrane obišao je fabriku „Pamučni kombinat ~YUMKO~“ A.D. Vranje, gde se sastao sa rukovodstvom te kompanije, a zatim i sa predstavnicima sindikata, s obzirom da deo radnika štrajkuje zbog neisplaćenih zarada.

Ministar odbrane rekao je da se privodi kraju posao od 340 miliona dinara za koji je Vojska Srbije dala avans Kombinatu „~YUMKO~“ još prošle godine, a koji je prethodno rukovodstvo potrošilo za namirivanje plata, te da će kvalitativni prijem uniforme biti realizovan u Vojnotehničkom institutu u toku ove nedelje.

-Nadam se da ćemo do kraja nedelje potpisati još jedan ugovor sa kompanijom „~YUMKO~“ od 200 miliona dinara koji će biti realizovan do kraja 2014. godine. Naravno, „~YUMKO~“ je dobio dodatnih 200 miliona od Pošte Srbije, a očekujemo da i policija izađe sa svojom narudžbinom, rekao je ministar i izrazio očekivanje da će ta kompanija ovim ugovorima obezbediti stabilno poslovanje u ovoj godini najavljujući da će već početkom sledeće godine Ministarstvo odbrane opredeliti oko 300 miliona dinara za nabavku novih uniformi.

Kada je reč o sindikatima, ministar Gašić im je obećao da će razgovarati sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem kako bi i on u najkraćem roku došao u Vranje i razgovarao sa sindikatima o njihovim problemima.

Generalni direktor fabrike „~YUMKO~“ Goran Đorđević istakao je da je zahvaljujući naporima vlade Srbije, posebno Ministarstva odbrane, ova kompanija pokrenula proizvodnju. On je rekao da su do sada isplaćene tri zaostale zarade, a da će ove nedelje biti isplaćena još jedna. Prema njegovim rečima, zahvaljujući potpisanim ugovorima sa državnim preduzećima, i najavljenim poslovima sa Ministarstvom odbrane, ova kompanija ima perspektivu.

Ministar odbrane u VranjuPredstavnica sindikata ASNS, čiji članovi su u štrajku već sedam meseci, Snežana Veličković rekla je da je ministar odbrane najavio poslove za tu kompaniju i da je dobila obećanje da će se preispitati sve neregularnosti u radu fabrike. Ipak, radnici će ostati u štrajku dok rukovodstvo ne ispuni njihove uslove, odnosno da im isplate još dve zarade i realizuju socijalni program.

„Pamučni kombinat ~YUMKO~“ je u periodu od 2010. do 2013. godine sa Ministarstvom odbrane sklopio četiri ugovora za nabavku oko 30.000 kompleta nove uniforme tipa M-10 za pripadnike Vojske Srbije. Do sada je isporučeno oko 23.000 kompleta a isporuka preostalih 7.000 očekuje se do kraja avgusta.

U toku je nabavka 3.300 kompleta vojničke maskirne uniforme za opremanje Vojske Srbije i za opremanje naših pripadnika koji se upućuju u multinacionalne operacije. Potpuno novog kroja i s digitalnom šarom, četrnaestodelna uniforma je maksimalno funkcionalna i prilagođena potrebama savremenog vojnika.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Братислава Гашића о подели станова | FLV
Старији водник прве класе Бобан Златановић | FLV
Додела кључева | FLV
Изјава министра у фабрици "~YUMKO~" | FLV
Директор „Памучног комбината ~YUMKO~“  | FLV
Председница синдиката АСНС | FLV
Посета фабрици "~YUMKO~" | FLV