Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.07.2014.

Otvorena obnovljena kuća vojvode Stepe Stepanovića



Ministar odbrane Bratislav Gašić, sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i predsednikom beogradske opštine Voždovac Aleksandrom Savićem, u Vrčinskoj ulici u Kumodražu, otvorio je obnovljenu rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića.

Obraćajući se prisutnima, među kojima su bili patrijarh srpski Irinej i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Jovica Draganić, govoreći o proslavljenom srpskom vojvodi, koji je učestvovao u svim ratovima koje je Srbija vodila u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka, ministar Gašić je izrazio nadu da će kuća biti mesto gde će najmlađi moći da nauče šta je ljubav prema svom narodu.

– Vojvoda Stepa Stepanović je u dva navrata bio ministar vojni, a iznad svega se dokazao kao hrabar i istrajan starešina, odlikovan sa dvadeset najviših odlikovanja. Ovo mesto treba da nas podseti kako su se naši preci borili za očuvanje srpske države, tradicije i identiteta – istakao je ministar.

Gašić je podsetio da je Stepanović zvanje vojvode dobio posle bitke na Ceru, što je i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

– Važno je da smo danas ovde, na pragu kuće u kojoj je rođen jer se u godini kada obeležavamo početak Velikog rata suočavamo sa pokušajima revizije istorije, kojima se moramo odupreti, kako bismo sačuvali uspomenu na slavne pretke – istakao je ministar Gašić i izrazio nadu da će obnovljena kuća postati značajan i posećen muzej, gde će svi posetioci imati šta da nauče o liku i delu slavnog vojskovođe.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je kuća svojevrsan dragulj, koji je u velikoj meri obogatio kulturno – istorijsku ponudu glavnog grada, koji će i ubuduće obezbeđivati sredstva za ovakve projekte.

Rodna kuća srpskog vojvode i vojskovođe Stepe Stepanovića u beogradskom naselju Kumodraž, koja je 1974. godine proglašena kulturnim dobrom, sastoji se iz tri prostorije, od kojih su u dve izložbeni panoi sa fotografijama o životu i radu vojvode Stepanovića, a u trećoj je očuvano originalno kućno ognjište. Pored kuće, u dvorištu su još dva pomoćna objekta.

Stepanović je bio učesnik srpsko-turskih ratova krajem 70-ih godina 19. veka, kao i balkanskih i Prvog svetskog rata, tokom kojih je komandovao Drugom armijom. Bitka na Drini, Kolubarska bitka, reorganizcija srpske vojske na Krfu i njeni uspesi na Kajmakčalanu i oko Bitolja, kao i proboj Solunskog fronta, neki su od događaja koji su uvrstili Stepanovića među najveće vojskovođe u Prvom svetskom ratu i srpskoj istoriji.Stepanovićevim imenom nazvana je jedna od glavnih ulica na Voždovcu, a u Kumodražu mu je podignut i spomenik.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Говор министра Гашића | FLV
Oтварање | FLV