Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.06.2014.

Vežba „Ravanica 2014“



Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, prisustvovali su danas Danu visokih zvanica združene taktičke vežbe sa bojnim gađanjem "Ravanica 2014" koja je izvedena na intervidovskom poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije. Reč je o najvećoj vežbi Vojske Srbije tokom ove godine na kojoj učestvuje oko 860 pripadnika Vojske, a kojoj su prisustvovali i predstavnici Kopnene vojske i Vojnog vazduhoplovstva Rusije.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba vežbu su ocenili vrlo dobro. Obilazeći učesnike nakon vežbe, ministar odbrane rekao je da su danas pokazali najviši nivo obučenosti jedinica u mirnodopskim uslovima.

- Čestitam vam na tome i želim da na tom nivou ostanete još dugo - dodao je ministar Gašić. Prema njegovim rečima, današnje uvežbavanje je još jedna potvrda obučenosti jedinica Vojske Srbije, a ovakva vežba na našim prostorima nije organizovana od 1989. godine. Ministar je, takođe, istakao da će se ulagati napori da se u budućnosti organizuje više ovakvih vežbi.

Govoreći o značaju današnjeg uvežbavanja, general Diković je ukazao da je cilj da se proveri vatrena i taktička osposobljenost jedinica za izvršenje taktičkih zadataka, kao i provera mehanizovanog bataljona koji je bio ojačan i podržan za napad.

- Videli ste u kojoj su meri naši vojnici i bataljon osposobljeni za izvršenje najsloženijih zadataka. Uspeh vatre je vrlo dobar, taktički rad je vrlo dobar. Zaista me raduje ovakva osposobljenost jednog našeg bataljona za izvršenje zadataka, koji su po prirodi i organizaciji, po načinu dejstva i uz upotrebu bojevih sredstava veoma složeni i zahtevni. Možemo u potpunosti računati na njih – poručio je general Diković.


Pokaznu jednostranu združenu taktičku vežbu sa bojnim gađanjem „Ravanica 2014“, sa temom „Ojačani mehanizovani bataljon u napadu“, izveli su pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske uz sadejstvo jedinica Prve i Treće brigade Kopnene vojske, Mešovite artiljerijske brigade, 246. bataljona ABHO, kao i dela jedinica Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Komande za obuku.

Cilj vežbe, kojom je rukovodio komandant Četvrte brigade brigadni general Zoran Lubura, je da se unapredi obučenost komandi u procesu planiranja, organizovanja i izvođenja operacije, kao i da se jedinice uvežbaju za objedinjavanje vatre i pokreta, ali i za izvršavanje taktičkih radnji i postupaka u toku izvođenja napada.

General Lubura je, po završetku vežbe, ispred stroja na platou poligona Pasuljanske livade, ministru Gašiću u ime učesnika „RAVANICE 2014“ uručio vojni bodež.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
Обраћање министра Гашића | FLV
Изјава генерала Диковића | FLV
Вежба | FLV