Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.06.2014.

Ministar odbrane u poseti jedinicama Kopnene vojske



Pripreme za tenkovski biatlon poligon MeđaMinistar odbrane Bratislav Gašić, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Aleksandra Živkovića i gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, obišao je danas pripadnike Kopnene vojske koji se na samostalnom automatizovanom strelištu „Međa“ pripremaju za učešće na „Tenkovskom biatlonu“ u Rusiji.

„Danas smo bili u prilici da vidimo spretnost tenkovskih posada Vojske Srbije i očekujem da na takmičenju u Rusiji pobedimo. Načelnik Generalštaba i ja smo se uverili u visoku obučenost naših jedinica i činjenicu da u svim misijama Vojske Srbije stičemo velika iskustva, bilo učestvujući na međunarodnim takmičenjima, u mirovnim operacijama ili spašavajući građane Srbije od poplava. Pokazalo se da je Vojska Srbije moćan i dobro organizovan sistem“, rekao je ministar Gašić. On je dodao i da je Vojska Srbije svojim kapacitetima opremila poligon „Međa“, kako bi mogla da se proveri borbena gotovost i spremnost tenkovskih jedinica i najavio da će biti urađen i bedem prema selu Međa, u dužini od petsto metara i visine osam metara, kako bi imali širi spektar aktivnosti na poligonu.

Pripreme za tenkovski biatlon počele su odmah nakon prihvatanja poziva Ministarstva odbrane Pripreme za tenkovski biatlon poligon MeđaRuske federacije i izrade i uređenja taktičke i sportske staze prema propozicijama takmičenja. Osam najboljih posada predstavljaće Vojsku Srbije na tenkovskom biatlonu na kome je do sada trinaest zemalja potvrdilo učešće. Druga faza priprema odabranih tenkovskih posade trajaće do 17. jula kada je planiran odlazak u Rusiju. Finalno takmičenje biće održano od 4. do 8. avgusta na poligonu „Alabino“ u moskovskoj oblasti, što se poklapa sa zvaničnom posetom ministra odbrane Bratislava Gašića Rusiji.

U nastavku posete jedinicama Kopnene vojske ministar odbrane Bratislav Gašić je obišao renovirane objekte u delu niške kasarne „Stevan Sinđelić“ koji su uništeni u bombardovanju 1999. godine. Komandant Treće brigade KoV brigadni general Želimir Glišović upoznao je ministra sa radovima na renoviranju tehničke radionice, radionice telekomunikacionih sredstava, hangara i magacina u kojima će boraviti pripadnici čete za održavanje 39. logističkog bataljona Treće brigade.

Posle obilaska, Gašić je podvukao da je Vojska Srbije svojim snagama i sa malo finansijskih sredstava, oko osamsto hiljada dinara, uspela da napravi objekte i stavi ih u finkciju.

Kasarna Stevan Sinđelić„Ovde smo povećali kapacitete i obezbedili da naša motorna sredstva budu mnogo brže popravljana i vraćana u jedinice. Mogu da najavim da ćemo mnoge naše objekte širom Srbije srediti na ovaj način i u narednom periodu staviti u funkciju i tako vratiti Vojsci Srbije stari sjaj koji je imala, a u prethodnom periodu izgubila“, rekao je ministar odbrane.

Bratislav Gašić je na kraju posete sastavima Kopnene vojske obišao i Vojnoplivački bazena „Vrežina“ koji, prema njegovim rečima, predstavlja primer kako mogu da se sačuvaju objekti koji su nekad bili reperezentativni.

„Drago mi je što mogu da saopštim da smo, u dogovoru sa načelnikom Generalštaba i komandantom Kopnene vojske, odlučili da deca poginilih pripadnika Vojske, policije i Žandarmerije, ranjeni pripadnici Vojske, učenici sa Vukovim diplomama i studenti sa prosekom preko devet dobiju godišnje karte za korišćenje bazena Vojske Srbije“.

Odgovoarajući na pitanja novinara o budućim razgovorima sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom, ministar odbrane Bratislav Gašiće je naglasio: Bazen Vrežina

„Očekujemo da pronađemo način da robni kredit, o kome smo razgovarali pre dve godine, počnemo da formalizujemo. Srbiji je to jako potrebno, mada treba videti kakve su mogućnosti našeg budžeta da izdrži tako veliku nabavku“. Ministar je istakao i da nema nikakve kolizije između učešća na tenkovskom biatlonu u Rusiji i naredne međunarodne vežbe na bazi „ Jug“.

„Vojska Srbije ima prijatelje i na istoku i na zapadu i sarađujemo sa svima. Upravo tako stičemo dragocena iskustva. Drago mi je da Vojska Srbije svuda pokazuje visok stepen spremnosti, obučenosti i znanja i da su naši pripadnici jako cenjeni u misijama EU i UN i kod naših partnera na istoku“, naglasio je Gašić.

Ministar odbrane je tokom posete razgovarao i sa predstavnicima lokalnih samouprava Niša i Leskovca u vezi realizacije Master plana i tom prilikom izjavio:

„Vojska Srbije je u proteklom periodu dala puno svojih objekata, a da nije dobila adekvatnu zamenu. U velikom broju gradova u Srbiji imamo na papiru stanove koje su lokalne samouprave u periodu od 2008. do 2012. godine trebale da nam daju. Mi ne odustajemo od Master plana. Generalštab je napravio jasan plan šta je potrebno Vojsci Srbije, ali tražimo da zauzvrat možemo da dobijemo adekvatnu nadoknadu. Upravo smo sa gradonačelnikom Leskovca razgovarali o aktuelnim pitanjima, poput odvodnog kanala na poligonu Međa, zgrade komande u Leskovcu, ali i o leskovačkoj vojnoj ambulanti koju je nekad neko na volšeban način uzeo od Vojske Srbije i dao gradu na raspolaganje bez ikakve nadoknade. Grad Niš, na primer, duguje Vojsci Srbije određeni broj kvadrata. Dogovor je bio da za objekte i kasarne koje smo predali dobijemo stanove. To nisu učinili i mi ćemo, ne samo u Nišu, već širom Srbije da tražimo povraćaj naše imovine. Sigurno je da ćemo, grad po grad, početi da uređujemo stanje i da našim pripadnicima damo pripadajuće stanove na koje dugo čekaju“.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Тенковски биатлон | FLV
Војна сарадња са Русијом | FLV
Реализација Мастер плана у Лесковцу | FLV
Сарадња са партнерским земљама | FLV
Војна вежба на бази "Југ" | FLV
Реконструисана радионица у касарни "Стеван Синђелић" | FLV
Отварање базена Врежина | FLV
Реализација Мастер плана у Нишу | FLV
Припреме за тенковски биатлон | FLV