Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2014.

Seminar



Atlantski savet Srbije je u Kovačici organizovao dvodnevni seminar pod nazivom "Zadaci savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama", na kome su učestvovali predstavnici ambasada SAD i Francuske, OEBS-a, NATO i Vojske Srbije. Skup je bio prilika da se i predstavnici medija iz Srbije i regiona upoznaju sa aktuelnim bezbednosnim izazovima u svetu koji zahtevaju zajednički odgovor mirovnjaka.

Prvog dana seminara, o bezbedonosnim organizacijama i globalnoj bezbednosti, ali i o ulozi Srbije u bezbednosnim strukturama i mirovnim operacijama, govorio je predstavnik Ambasade SAD Grant Morou.
Brigadir general Bata, šef NATO vojne kancelarije za vezu sa Beogradom, predstavio je predstojeće zadatke kojima dominira dalji razvoj odnosa Srbije i NATO i pomoć Srbiji na putu integracija u projekte međunarodne bezbednosti.

Predstavnik OEBS-a na Kosovu, Alvaro Balestros, u svom obraćanju  o regionalnom doprinosu održanju mira od Jugoslavije do danas, istakao je da narod sa ovih prostora može biti ponosan na svoj raniji doprinos globalnoj bezbednosti, te da raduje činjenica da je poslednjih godina Srbija ponovo na dobrom putu da postane faktor stabilnosti i, naročito kroz učešće u mirovnim misijama, “izvoznik bezbednosti” i partner od poverenja.

O iskustvima Armije Makedonije iz antiterorističkih i protivpobunjeničkih dejstava u Iraku, govorio je pukovnik Metodij Hadži-Janev, koji je, kroz svojevrsnu studiju slučaja, predstavio angažman srpskih južnih suseda na doprinosu uspostavljanja mira u Iraku.

Današnji, završni dan seminara, otvorio je pukovnik Saša Stefanović, pomoćnik komandanta za planiranje i podršku Združene operativne komande Vojske Srbije, govoreći o zadacima savremenih oružanih snaga u borbi protiv terorizma na primeru Vojske Srbije. Aktuelizujući pojam iregularnog ratovanja i asimetričnih oružanih sukoba, u kojima je jedna strana inferiornija zbog nižeg tehnološkog razvoja, Stefanović je istakao da je globalni terorizam pretnja za svaki deo planete, pogotovo u kontekstu različitih kapaciteta država da sa njim izađe na kraj.

Potpukovnik Vladan Milosavljević u izlaganju o razvoju Centra za obuku za multinacionalne operacije u bazi „Jug“, apostrofirao je bazu kao garant stabilnosti na jugu Srbije. Navodeći realizovane i aktuelne projekte, potpukovnik Milosavljević je od 30. juna do 12. jula u bazi „Jug“ najavio vežbu „Platinasti vuk“ koju će činiti osam različitih aktivnosti, sa učešćem američkih marinaca i pripadnika oružanih snaga Srbije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Azerbejdžana.

Potpukovnik Oliver Rone, vojni izaslanik Francuske, govorio je učesnicima seminara o francuskim iskustvima iz misije u Maliju, koja je započela pre godinu i po dana. Govoreći o trenutnom stanju on je istakao da danas imamo zaokružen teritorijalni integritet Malija, u velikoj meri je rešen problem sa teroristima, ako se izuzmu pojedinačni incidenti, a pokrenut je i postupak razgovora između severa i juga zemlje.

Pukovnik Petar Bošković , načelnik Uprave za odnose s javnošću izložio je najvažnije činjenice o kriznom komuniciranju u informisanju javnosti, jednom od najbitnijih segmenata PR-a. On je posebno apostrofirao organizacione i druge promene u toj oblasti do kojih je u Vojsci Srbije došlo od događaja na Topčideru 2004. godine do danas, koje su značajno unapredile odnose s javnošću Ministarstva odbrane, „zbog kojih je Vojska Srbije danas institucija s najvećim poverenjem među građanima Srbije“.

– Što se tiče društvenih mreža, Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba ušli smo hrabro, iako pionirski u to, jer osnova tih svojevrsnih novih medija nije informativna već dominantno je čini razmena i interaktivnost, i mi tome idemo u susret, učimo da gledamo i slušamo, jer ćemo upravo tu čuti prve reakcije, rekao je Bošković i najavio kadrovski model u upravi koji će staviti akcenat na web novinarstvo, uključujući i web televiziju i društvene mreže.

Pukovnik Milivoje Pajović, načelnik Centra za mirovne operacije, predstavio je ulogu i zadatke tog sastava i govorio o angažovanju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama. Posebnu dimenziju izlaganju dala su direktna uključenja srpskih mirovnjaka sa nekoliko lokacija koji su približili zadatke i preneli svoje utiske sa terena. Pukovnik Pajović je predstavio aktuelne akademske i operativne module i napravio presek angažovanja naših pripadnika u mirovnim misijama. On je istakao da su žene takođe zastupljene u multinacionalnim operacijama, te da su za buduće mirovnjake, pored stručnih priprema, neophodni i ostali vidovi obuke i najavio povećano angažovanje pripadnika VS u mirovnim misijama, uključujući i tri lekara koji će uskoro biti poslati u Mali.

Stručni skup je završen predavanjem dr Daneta Subošića o nesmrtonosnom naoružanju i primeni u mirovnim operacijama.

Seminar u Kovačici je projekat Atlantskog saveta Srbije i predstavlja nastavak programa za medije pokrenutog pre tri godine, na kojem su do sada učestvovali novinari iz brojnih redakcija iz Srbije i regiona. Pre dolaska u Kovačicu za predstavnike medija organizovana je poseta Specijalnoj antiterorističkoj jedinici MUP-a, u bazi „13. maj“ u Batajnici.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



СЕМИНАР КОВАЧИЦА 20. И 21.6.2014. | FLV