Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2014.

Taktička vežba sa bojnim gađanjem „Grom 2014“



Taktička vežba sa bojnim gađanjem snaga za hitno reagovanje Vojske Srbije „Grom 2014“ uspešno je izvedena danas na Intervidovskom poligonu Pasuljanske livade. Vežbi je prisustvovao načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa članovima proširenog kolegijuma, državni sekretar Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za budžet i finansije Srbislav Cvejić. Vežba „Grom 2014“, u kojoj je učestvovalo više od 700 pripadnika Vojske Srbije, imala je za cilj da se unapredi sposobnost komandovanja i sposobnost efikasne upotrebe snaga za hitno reagovanje kroz izvođenje zadataka združenih snaga u borbenoj operaciji.

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković ocenio je vežbu kao uspešnu i naglasio da su snage za hitno reagovanje najbolje što Vojska Srbije ima u pogledu obučenosti, opremljenosti i komandovanja. On je učesnicima vežbe poručio da stalno moraju raditi na unapređenju svoje obučenosti jer će od uspeha njihovog angažovanja u nekim mogućim situacijama zavisiti uspeh svih narednih dejstava vojske.

Jednu od najsloženijih vežbovnih aktivnosti koje Vojska sporovodi tokom ove godine organizovala je Združena operativna komanda, a u njoj su učestvovale jedinice iz sastava Kopnene vojske, Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Komande za obuku. Zadejstvovano je ukupno pet vazduhoplova, šest raketnih i radarskih sistema, 11 borbenih vozila, 80 motornih vozila i razne vrste kolektivnog naoružanja.

Dinamički deo vežbe obuhvatio je ukupno devet supozicija ili taktičkih situacija u kojima su u sadejstvu angažovane snage Specijalne brigade, 204. i 98. vazduhoplovne brigade, 250. raketne brigade PVD i 126. brigade VOJIN i drugih jedinica.

Posmatrači su imali priliku da pogledaju taktičko-tehnički zbor na kome je prikazano naoružanje i oprema koje su jedinice upotrebljavale u vežbi.

Snage za hitno reagovanje su profesionalne, vrhunski osopsobljene jedinice visokog stepena razvijenosti namenjene za zaštitu vazdušnog prostora, protivteroristička, protivpobunjenička, diverzantska i protivdiverzantska dejstva. Zadatke mogu izvršavati samostalno i u sadejstvu sa jedinicama MUP-a i međunarodnim snagama.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Вежба "Гром 2014" | FLV