Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.06.2014.

Radost poručnika Marka Mladenovića



Radosnu vest da je postao otac poručnik Marko Mladenović, komandant rečnog minolovca 335 Rečne flotile, dočekao je na vežbi „Plavi odgovor 2014“ na Tisi. Kada je krenuo na vežbu šalio se sa suprugom Ivanom: „Potrudi se i ne rađaj, ni slučajno, do četvrtka, do kraja vežbe i mog povratka“.

Ali, na dan izvođenja vežbe, 11. juna, rano ujutru Ivana je morala u novosadsko porodilište „Betanija“. I dok je poručnik Mladenović, sa svojom posadom taktičkim radnjama i vatrom topova sa rečnog minolovca podržavao izvođenje rečnog desanta, supruga Ivana donela je na svet ćerkicu.

Desetak minuta nakon signala za završetak vežbe Marku je zazvonio mobilni. Iz porodilišta su mu javljali da je postao otac male Nađe i da je supruga dobro podnela porođaj. Uzbuđen, saopštava radosnu vest posadi broda. A oni, pridržavajući se tradicije, starog mornaričkog običaja kada se članu posade broda u toku plovidbe rodi dete, zgrabili su svog komandanta i sa palube broda, uz oduševljenje i povike čestitanja sa okolnih brodova, bacili ga u Tisu.
„Sva sreća da voda nije bila hladna“, kaže Marko.

Dok su se brodski motori još hladili, Marko je krenuo put porodilišta. Još uvek u maskirnoj uniformi M10, na monitoru je gledao malu Nađu, a radosti i sreći koje je pratila po koja suza radosnica ponosnog oca nije bilo kraja.