Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.06.2014.

Potpisani protokoli o donaciji Kraljevine Danske



U Upravi za međunarodnu vojnu saradnju potpisani su protokoli o donaciji informatičke opreme Kraljevine Danske, kao i Protokol o projektu elektronskog arhiviranja dosijea personalnih podataka.

U ime ministarstava odbrane Kraljevine Danske i Republike Srbije, protokole su potpisali pukovnik (u penziji) Kurt Refsgard i načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Predrag Simović i načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse brigadni general Dragosav Lacković.

Vrednost potpisanih protokola iznosi 105.000 evra.

Kraljevina Danska jedan je od najznačajnijih donatora i aktivno je uključena u proces reforme sistema odbrane.

U proteklih deset godina Kraljevina Danska je, kroz ekspertsku i finansijsku podršku, sa više od četiri miliona evra, pokazala privrženost Srbiji i opredeljenje da se intenzitet i kvalitet saradnje u oblasti odbrane dodatno unapredi.

U prethodnom periodu Kraljevina Danska dala je veliki doprinos uspostavljanju i razvoju službe traganja i spasavanja, kao i bezbednosti letenja. Takođe, značajan je doprinos danske strane i kroz projekte prekvalifikacije viška vojnog kadra (PRISMA), učenja engleskog jezika (PELT), školovanja i usavršavanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Baltičkom koledžu odbrane i razvoja informatičke mreže.

Danskoj dugujemo i zahvalnost na pomoći i podršci u oblasti vojne medicine. Pored uspostavljanja i povezivanja psiholoških test centara, pokrenut je projekat uspostavljanja Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti, sa mogućnošću uspostavljanja Psihološkog test-centra za testiranje pilota.