Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.06.2014.

Vojska nastavlja posao u Obrenovcu



15:37 Izjava ministra Gašića
Posle još jednog, popodnevnog, obilaska najkritičnijih područja u Obrenovcu, ministar odbrane u Vladi Srbije Bratislav Gašić je rekao da jedinice Vojske Srbije već četiri dana ubrzano rade na efikasnom saniranju štete u Obrenovcu.

Ministar odbrane Gasic u Obrenovcu - Izvor: Uprava za odnose sa javnoscu Ministarstva odbrane- Pripadnici Vojske Srbije tokom poslednja četiri dana učinili su sve što su mogli da se situacija u Obrenovcu posle katastrofalnih poplava normalizuje. Svakog dana je ovde sve više vojnika, oficira i podoficira brojnih jedinica Vojske Srbije, koji u saradnji sa pripadnicima Žanadarmerije i civlnih struktura iznosi uništeni nameštaj i nagomilano đubre, zaostalo posle povlačenja vode. Sada radimo na osposobljavanju kolektora, zamenili smo uništene cevi, za šta je Beograd izdvojio oko osam miliona dinara. Očekujem da, posle sutrašnjeg raporta o urađenom poslu tokom današnjeg dana, predsedniku Vlade predložim ukidanje vanredne situaciju u Obrenovcu. Makar u delu angažovanja Vojske na ovom području. Naravno, to nije kraj posla. Ostaće deo intendantskih, inžinjerijskih i ABHO jedinica, kao i jedinica koje opslužuju kasarnu u kojoj je smešteno više od 500 porodica. Radovi na dezinfekciji gradskih ulica se nastavljaju, a veliki deo posla sada očekuje gradske službe i Beograda i Obrenovca. Tokom narednih mesec dana njihov zadatak je da učine sve što je potrebno da se normalizuje život meštana, naročito u ovim najkritičnijim delovima grada. Veći deo jedinica Vojske Srbije, posle sutrašnjeg dana trebalo bi da se vrati u matične kasarne, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić, posle još jednog obilaska najugroženijih obrenovačkih područja.Ministar odbrane Gasic u Obrenovcu - Izvor: Uprava za odnose sa javnoscu Ministarstva odbrane

Tokom obilaska Obrenovca u pratnji ministra Gašića bili su, pored ostalih, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković. U razgovoru s meštanima Obrenovca ministar odbrane je apelovao na njihovo strpljenje, ističući da je oko 15000 kuća u Obrenovcu „odneto posle poplava koje su zadesile Srbiju“.

- Voda je u sekundi uništila zdanja koja su građena godinama. Vlada Srbije neće zaboraviti nikoga, šteta koju su Obrenovčani pretpeli biće nadoknađena, ali to mora da potraje. Vojska Srbije čini sve što može da se stanje normalizuje što pre i da se u Obrenovac vrati život. Potrebno nam je strpljenje i poverenje, naglasio je ministar odbrane Bratislav Gašić.


Obrenovac je dočekao Duhove, svoju krsnu slavu, u znatno boljem stanju nego prethodnih dana.

Građani listom ističu da je to u najvećoj meri zasluga Vojske Srbije, koja već peti dan sanira posledice poplava u tom gradu.

Za njene pripadnike nema nedeljnog odmora, pa je, posle postrojavanja u kasarni “Bora Marković”, oko 1000 ljudi, uz tešku mehanizaciju, upućeno na zadatke.

U doskora neprohodnim ulicama, nema više gomila kabastog smeća, niti mirisa truleži, te su vojnici angažovani na uklanjanju ostataka otpada, pomoći stanovništvu u dvorištima i čišćenju ulica.

– Angažovanjem Vojske Srbije na deponiju je odneto oko petnaest hiljada tona kabastog smeća i možemo slobodno reći da smo trenutno najveće građevinsko i komunalno preduzeće u zemlji – kaže general-potpukovnik Aleksandar Živković, komandant Štaba za otklanjanje posledica poplava u Obrenovcu i dodaje da su, nakon akcije spasavanja i evakuacije, u završnoj fazi aktivnosti na sanaciji i normalizaciji stanja, ali da je od velikog značaja uloga Vojske u umrežavanju i koordinaciji svih javnih službi i aktivnosti.

Ispred Sokolskog doma angažovano je dvanaest pripadnika Komande za razvoj Beogradske brigade. Kapetan Miloš Durković kaže da rade na otklanjanju posledica od prvog dana.

– Tu smo da pružimo logističku podršku, u sanitetu, dopremanju hrane i goriva. Zaista dajemo maksimum kako bismo pomogli lokalnom stanovništvu a deo naših pripadnika je iz Obrenovca pa pomažemo i njima.

Ispred crkve i Osnovne škole “Prva obrenovačka” deo jedinice iz Centra za obuku V i PVO iz Batajnice tovari ostatke šuta, a posao će nastaviti u ovoj ulici sve dok ne bude kompletno obavljen, ističu vojnici i poručuju da im elana ne nedostaje.
Novinarska ekipa „Odbrane“ na terenu je zatekla ekipu prve Lake poljske bolnice, koja je došla na poziv jednog do građana čija majke je imala zdravstvenih problema. To je bio povod da opšteg hirurga, majora Dejana Veljkovića pitamo kakva je aktuelna situacija sa zdravljem građana Obrenovca i koje su njihove najčešće zdravstvene tegobe.

– Prema našem protokolu, do sada smo obavili oko 350 pregleda. Uglavnom je reč o lakšim telesnim povredama nastalim prilikom iznošenja smeća, ali dosta je i internističkih stanja i pregleda, hipertenzija, a i psihijatar ima posla. Sve u svemu, možemo reći da je naša laka poljska bolnica opravdala svoje postojanje i pacijenti su imali prilike da, praktično u komšiluku, ostvare osnovnu zdravstvenu zaštitu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
Изјава генерала Живковића | FLV
Обилазак | FLV
Припрема за задатак | FLV
Капетан Милош Дурковић | FLV
Заставник Љубиша Добриловић | FLV
Мајор Зељковић | FLV