Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.06.2014.

Promocija knjige o bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Srbije EU



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je održana promocija knjige „Bezbednosni i odbrambeni aspekti priključenja Republike Srbije Evropskoj uniji“ grupe autora.

O knjizi su govorili ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima sa Evropskom unijom dr Tanja Miščević, koordinatorka projekta pukovnik dr Katarina Štrbac, recezenti prof. dr Vladimir Cvetković i prof. dr Dragan Simić, kao i urednica knjige mr Snežana Đokić.

Ministarka Joksimović rekla je da je knjiga obimno delo koje ima elemente zaokruženog i celovitog rada iz domena bezbednosti i odbrane.

- Apelovala bih i na ostale institucije, u korpusima institucija koje se bave pitanjima od značaja za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, da slede proaktivan pristup koji je Ministarstvo odbrane zauzelo u pogledu ovako važnih stvari. Sektorska politika je veoma značajna, a Ministarstvo odbrane u tome pokazuje veliki uspeh ovakvim projektima i poduhvatima. To je važno za sve nas uključene u pregovarački proces. Verujem da će ova studija doživeti novo izdanje, i da će itekako biti pretočena u praktično znanje tokom procesa pregovora, rekla je ministarka Joksimović.

Šefica Pregovaračkog tima sa Evropskom unijom govorila je o značaju objavljivanja studije, pregovaračkom procesu i dobroj saradnji s Evropskom odbrambenom agencijom.

- O tim segmentima ćemo narednih godina veoma mnogo razgovarati, ali i sa državama članicama, jer prenos dobrih iskustava država članica itekako može da pomogne i smanji vreme i troškove. Kao jedan od važnih segmenata našeg usklađivanja, posmatramo i oblast odbrane i bezbednosti kao našu mogućnost i potencijal za dalji razvoj unapređenja znanja u ovoj oblasti, rekla je Tanja Miščević.

Prema rečima pukovnika Katarine Štrbac, važnost bezbednosno-odbrambenog delovanja Evropske unije i činjenica da članstvo u njoj nosi određena prava i obaveze u oblastima bezbednosti odbrane, koje su u našoj zemlji uočavane postepeno.

- Prepoznavši potrebu za pristup ovako važnoj temi, krajem 2009. godine, Institut za strategijska istraživanja pokrenuo je naučno-istraživački projekat Bezbednosni i odbrambeni aspekti priključenja Republike Srbije Evropskoj uniji. Studijom smo želeli da započnemo proces priprema sistema odbrane za preuzimanje određenih obaveza u okviru koncepta zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije. Ovu studiju danas dajemo na uvid naučnoj i društvenoj javnosti da da svoj kritički stav, ali nesporno je da predstavlja pionirsko delo na srpskom jeziku kojim se stvorila dobra osnova za dalji tok pregovora u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike i zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, rekla je pukovnik Štrbac.

Profesor Cvetković istakao je da će se knjiga „Bezbednosni i odbrambeni aspekti priključenja Republike Srbije Evropskoj uniji“ čitati i za 50 godina kao dobar dokument vremena u kojem je nastala. Takođe, on je istakao da je delo za sve naše političare, istraživače i studente dokument koji će služiti kao dobar alat za njihova vlastita istraživanja.

Prema rečima profesora Simića, knjiga je velikog obima i obiluje kvalitetom u suštinskom i supstancionom smislu.

- Ovaj zbornik je nastao u jednom vremenu i nosi pečat tog vremena. Uspelo je da prevaziđe jednu ideologizaciju ili politički nivo, i da krajnje stručno postavi činjenice koje su sasvim dovoljne da politika pravi valjane izbore, istakao je Simić.

Prema rečima grupe autora, ovo je prva knjiga u Srbiji koja ozbiljno i argumentovano predstavlja novije tokove bezbednosnih odnosa unutar Evropske unije, ali i odnose ove organizacije sa kontinentalnim i globalnim okruženjem. Zvanja, znanje, stručnost i ugled velikog broja članova istraživačkog tima koji je učestvovao u njenoj izradi, jemstvo su vrednosti i značaja ovog naučnog poduhvata. Zbog toga su tako dobijena naučna i teorijska saznanja nezaobilazna polazna osnova za bolje razumevanje procesa bezbednosti strateških spoljno-političkih i bezbednosnih opredeljenja Republike Srbije.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Прeдстављање књиге | FLV