Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.05.2014.

Ministar odbrane u obilasku ugroženih područja



Ministar odbrane Bratislav Gašić danas obilazi više mesta u Srbiji, zbog uvida u stanje na terenu u područjima koja su zahvaćena poplavama i određivanja dalje neophodne pomoći.

21.00 -Tokom posete poplavljenom području u Jagodini, ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da će u Jagodinu poslati stručnjake za asanaciju terena i bar jednu veliku pumpu kako bi se pomoglo saniranje štete posle poplava. Ministar Gašić obećao je i pomoć stručnjaka za asanaciju i biološku dekontaminaciju terena iz ABHO Centra iz Kruševca.

„Probaću da preusmerimo makar jednu veliku pumpu od onih koje su došle kao pomoć austrijske Vlade i austrijskog Ministarstva odbrane i policije“, istakao je ministar Gašić.

Ponovo je apelovao na građane da slušaju zvanične informacije lokalnih i republičkih kriznih štabova.

Predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković rekao je da će grad izdvojiti deset miliona dinara za pružanje jednokratne finansijske pomoći ugroženim licima.

Tokom posete Ćupriji, ministar odbrane obišao je i pripadnike Vojske Srbije angažovane na pomoći građanima duž Velike Morave.

"Težište je bilo da se odbrani brana, imali smo procene koji je taj deo koji je najkritičniji, i pripadnici vojske su odmah angažovani na jačanju brane. Bilo je procena ukoliko taj deo brane popusti da bi cela Ćuprija bila pod vodom", rekao je potpukovnik Vojske Srbije, Nebojša Lojpur.

Ministar Gašić obišao je i selo Obrež, u opštini Varvarin, posle čega će se uputiti ka Obrenovcu i Šapcu.

18.10- Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović obavestila je ministra odbrane o merama koje su preduzete na teritoriji tog grada. „Podigli smo nasip na 854 centimetra. Više od 40.000 džakova napunjeno je peskom, 30.000 je na dužini od 900 metara, ostalo je rezerva“, istakla je gradonačelnica Smedereva.

Tokom posete Smederevskoj Palanci ministar odbrane Bratislav Gašić istakao je da je jedan od najvećih problema što su žitelji tog grada pet dana bez pijaće i tehničke vode. „Jedan od osnovnih zadataka vojske jeste da pomogne u rešavanju problema snabdevanja vodom Smederevske Palanke “, rekao je Gašić.

Ministar je naveo da se građani Smederevske Palanke snabdevaju iz cisterni Vojske Srbije, kao i da će njihov broj biti povećan.

U Svilajncu se voda lagano povlači, a pripadnici Vojske Srbije su mnogo pomogli tom gradu. Objekat od ključne važnosti u Svilajncu je termoelektrana. Direktorka termoelektrane Marija Stevanović obavestila je ministra da je voda došla na 4 centimetra do rešetaka i da je danas prvi put zabeležen njen pad od 1 cm. „Nadamo se daljem padu vode i stagnaciji“, istakla je Stevanovićeva.

Ministar je najavio učešće vojske u sanaciji terena, dekontaminaciji poplavljenih područja i čišćenju vodovodnih rezervoara. On je ocenio je da je taj posao od izuzetne važnosti.

Poručio je građanima da najpouzdanije informacije dolaze od kriznih štabova.

„Od jutros je bilo više dezinformacija u vezi sa stanjem u Šapcu, tako da je potrebno da građani budu oprezni, kako se ne bi širila panika. Krizni štabovi su uvezani i molim građane da im se obrate kada su im potrebne prave informacije“, istakao je ministar.




photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Смедеревска Паланка | FLV
Mинистaр Гашић у Смедереву | FLV
Јагодина | FLV
Крушевац | FLV