Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2014.

Vojska pomaže širom Srbije




Vojska Srbije i danas pomaže građanima na područjima koje su zadesile poplave izazvane obilnim padavinama.

Više od 700 pripadnika Vojske iz Specijalne brigade, Prve, Druge i Treće brigade Kopnene vojske, Rečne flotile, Drugog i Trećeg centra za obuku, Komande za razvoj Rasinske brigade, Petog bataljona vojne policije, Centra za obuku logistike, Centralne logističke baze, 250. raketne brigade za PVD, kao i 98. i 204. vazduhoplovne brigade angažovano je u Šapcu, Koceljevi, Loznici, Osečini, Lešnici, Valjevu, Preljini, Lučanima, Požegi, Trsteniku, Doljevcu, Lazarevcu, Ljuboviji, Grdelici...

Vojska Srbije angažovala je 5 helikoptera, motorna vozila, čamce, pumpe i auto-cisterne za vodu.

U toku dana Vojska Srbije evakuisala je 368 osoba, od kojih 72 vazdušnim putem.

Do ugroženih građana pripadnici Vojske dopremili su 6.300 litara vode za piće, 120 kilograma hrane i 7.500 lanč paketa. Vojska je obezbedila i 1.100 ćebadi i 120 kreveta.

Više od 2000 džakova za ojačanje bedema peskom su napunili pripadnici Vojske Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković
na terenu je s angažovanim pripadnicima Vojske. Ranije danas bio je u Preljini, Čačku i Požegu, a sada je u Kosjeriću.

Vojska Srbije evakuisala je helikopterima 72 osobe – 10 iz Junkovca i 8 iz Draževca helikopterima 204. brigade i 54 iz Preljine helikopterima 98. vazduhoplovne brigade, među kojima i jednu bebu. Helikopterom Vojske Srbije koji je prevozio predsednika Vlade dopremljene su namirnice i voda ugroženom stanovništvu u Koceljevi.

Prva brigada Kopnene vojske uputila je 55 svojih pripadnika u Šabac, gde će se oni pridružiti pripadnicima Rečne flotile anagažovanim na evakuaciji.

Centralna logistička baza obezbedila je 100 kreveta i 300 ćebadi Štabu za vanredne situacije Smedereva, kao i potrebnu ćebad drugim jedinica koje pomažu građanima. Pripadnici Baze angažovani su na ojačanju bedema u Gornjem Milanovcu.

Helikopterom HT-48 iz 204. vazduhoplovne brigade evakuisano je 10 osoba iz sela Junkovac kod Lazarevca.

Pripadnici Specijalne brigade evakuisali su šestočlanu porodicu iz sela Preljina kod Čačka, vazdušnim putem, uz pomoć helikoptera HT-40 iz sastava 98. vazduhopovne
brigade.

Pripadnici Rečne flotile angažovani su u Koceljevi, Šapcu, Lazarevcu, Lajkovcu, Lučanima i Loznici, uglavnom na evakuaciji građana i ojačanju bedema. Komandant Flotile pukovnik Andrija Andrić, koji je na terenu u Loznici, ističe da njegovi ljudi imaju značajna iskustva u izvršavanju zadataka iz „treće misije“, da su već više od 12 sati na terenu i da su u potpunosti spremni da pruže neophodnu pomoć građanima.

Druga brigada Kopnene vojske angažovana je na evakuaciji i ojačanju nasipa u Čačku, crpljenju vode u Ljuboviji i snabdevanju stanovništva vodom za piće u Ušću kod Kraljeva.

Helikopteri 98. vazduhoplovne brigade – HT-40 i „gazela“ angažovani su u rejonu Čačka, Trstenika i Kruševca na izviđanju iz vazduha i spasavanju ljudi. Pripadnici 98. brigade učestvuju i u evakuaciji stanovništva u Požegi.

Radi izviđanja iz vazduha u rejonu Lazarevca angažovana je i „gazela“ iz 204. vazduhoplovne brigade.

Pripadnici Specijalne brigade spasavaju građane u Doljevcu, Grockoj, Preljini i Šapcu.

Drugi centar za obuku evakuiše stanovništvo u Osečini, a u Koceljevi snabdeva građane pijaćom vodom.

Na snabdevanju građana vodom za piće u Trsteniku angažovani su pripadnici Komande za razvoj Rasinske brigade, a u Grdelici – pripadnici Trećeg centra za obuku. U Kučevu, Malom Crniću i Ražnju pijaću vodu obezbeđuju Centar za obuku Kopnene vojske i 246. bataljon ABHO.

Pripadnici Centra za obuku logistike uključeni su u ojačavanje bedema u Požegi.










photoFOTOGALERIJA