Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.05.2014.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba u poseti Kopnenoj zoni bezbednosti



Ministar odbrane Bratislav Gašić u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Aleksandra Živkovića danas su  posetili jedinice Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti.

 Obilazak je počeo u bazi „Jug“ gde je general Živković upoznao ministra sa organizacijom i zadacima Kopnene vojske.

Komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Vlada Milosavljević informisao je ministra Gašića o planovima Centra i prikazao integrisani sistem za simulaciju pogodaka~ “Miles“~. Pripadnici Centra su izveli pokaznu vežbu u kojoj su praktično prikazali mogućnosti tog sistema koji se od ove godine koristi u obuci pripadnika Vojske Srbije. Ministar odbrane i načelnik Generalštaba posetili su i zajednički tim pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u bazi "Jug".Tom prilikom general Diković uručio je zahvalnicu pukovniku Nacionalne garde Ohaja Dinu Braunu za uspešnu saradnju između dve vojske.

U nastavku posete, ministar Gašić i general Diković obišli su pripadnike Vojske Srbije na  objektu “Tašlak“ kod Bujanovca. Obraćajući se starešinama i vojnicima angažovanim na ovom objektu, ministar Gašić je rekao „da mu je jako stalo da se šira javnost upozna sa trudom koji  ulažu pripadnici Vojske Srbije izvršavajući zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti". Ministar je dodao da se na licu mesta uverio u osposobljenost pripadnika Vojske i njihovu spremnost za izvršavanje svih postavljenih zadataka i u složenim uslovima. "Posebno sam zadovoljan činjenicom da uspešno sarađujete sa pripadnicima MUP-a, Žandarmerije, KFOR-a, kao i sa lokalnim stanovništvom bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost i da im pružate svu neophodnu pomoć", rekao je Gašić.

Komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Zoran Lubura upoznao je ministra sa zadacima na obezbeđivanju 117 kilometara administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i kontrole 505~ km2~ Kopnene zone bezbednosti. On je naglasio da pripadnici jedinice ulažu velike napore i u realizaciji aktivnosti civilno-vojne saradnje, počev od izgradnje puteva, gašenja šumskih požara, snabdevanja vodom u sušnim periodima i zdravstvenoj pomoći stanovništvu u udaljenim područjima. Ministar Gašić je prisustvovao i vežbi gde su pripadnici jedinice prikazali postupak borbene uzbune za intervenciju u KZB.

Ministar odbrane je posetu Kopnenoj zoni bezbednosti završio obilaskom baze “Dobrosin“ gde je razgovarao sa pripadnicima baze koji su tom prilikom izveli prikaz rada jedinice u slučaju napada na bazu. Ministar je sagledao sve specifičnosti vojnog objekta koji se nalazi uz samu administrativnu liniju izvršavanja zadataka baze u čijoj je zoni odgovornosti bilo najviše  neprijateljskog delovanja. Ministar je informisan da od 2003 godine nije bilo napada na pripadnike VS u tom regionu i upoznat je sa organizacijom i realizacijom jednovremenih patrola Vojske Srbije i KFOR-a.

Ministar odbrane je tom prilikom naglasio da je prvi put u poseti KZB kao ministar i da je sam izabrao da sa načelnikom Generalštaba i članovima kolegijuma bude "u poseti tamo gde naši vojnici imaju najteže uslove za život i rad, a to je Kopnena zona bezbednosti".

"Posle obilaska ubeđen sam duboko da Vojska Srbije maksimalno posvećeno ispunjava sve što joj je državni vrh poverio u nadležnost. Uradićemo sve na poboljšanju uslova života u ovim objektima, ali vidim da se i oni trude da to bude na nivou koji vojska ima. Svakako moramo da povedemo računa u narednom periodu o poboljšanju statusa svih pripadnika Vojske Srbije", rekao je Gašić.

„Ono što sam danas video je u potpunosti sa mojim očekivanjima. Vojska Srbije je jedan od najuređenijih sistema naše zemlje. Posebno ističem visokoobrazovni kadar koji imamo u Vojsci Srbije, a to se i danas pokazalo kada su nam naši partneri sa kojima se obučavamo za mirovne misije takođe potvrdili da imaju visoko mišljenje o našim starešinama i vojnicima“, istakao je ministar odbrane.

Ministar Gašić je negirao da će pripadnici Vojske napustiti bazu zbog obučavanja međunarodnih snaga za mirovne misije i naglasio da će  Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane nastaviti ulaganje u tu bazu.

Načelnik Generalštaba najavio je da će na prostoru juga Srbije u junu biti održana zajednička vežba međunarodnih snaga i istakao odličnu saradnju sa KFOR.  "Planirana je zajednička vežba sa snagama iz evropske komande SAD, kao i Bugarske, Rumunije, Grčke i Makedonije", rekao je Diković. Prema njegovim rečima, cilj vežbe je jačanje zajedničke sposobnosti u uslovima krize i tiče se zadataka iz "treće misije".


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
Изјава начелника Генералштаба | FLV
Обилазак | FLV