Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2014.

Svečani prijem povodom Dana Vojske Srbije



Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković priredili su večeras prijem u Domu Garde na Topčideru povodom 23. aprila – Dana Vojske Srbije.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Tomislav Nikolić, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verskih zajednica, inostrani vojni predstavnici i diplomate, ličnosti iz javnog i kulturnog života i brojni gosti.

Pozdravljajući okupljene, ministar Rodić je rekao da danas obeležavamo najveći vojni praznik – Dan Vojske Srbije.

- Period koji je neposredno za nama, između dva naša praznika, bio je period intenzivnih organizacijskih i drugih promena u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, koje bi uz one koji tek slede, a koje neće biti ništa manje značajne, trebalo da rezultiraju većom operativnošću, organizacijskom spremnošću, ali i borbenom i sveukupnom gotovošću Vojske Srbije.

Ministar odbrane je rekao da će razvoj srpske vojske kroz istoriju značajno odrediti put za budućnost.

- Oslanjajući se na tradicije i vrednosti stečene kroz istoriju, Vojska Srbije i danas ima jasnu viziju razvoja, ostvarivanja osnovnog cilja – odbrane zemlje i doprinosa miru. Ona ostaje privržena tradiciji i vojničkom iskustvu, ali istovremeno prati razvoj vojne misli i savremene tokove bezbednosti i odbrane, rekao je ministar Rodić i dodao da je na putu reformi postignut značajan uspeh.
Najveći napredak ostvaren je u stvaranju doktrinarnog okvira novog sistema upravljanja obukom, razvoja koncepta operativnih sposobnosti, reforme vojnog obrazovanja, profesionalizacije, razvoja sposobnosti za učešće u multinacionalnim operacijama i uspostavljanju verske službe.

- Vojska Srbije je u protekloj godini, u otežanim ekonomskim uslovima, u kojima se nalazilo celo naše društvo, uspela da se još jednom potvrdi kao najstabilniji, najpouzdaniji i najvitalniji deo naše društvene zajednice, izvršavajući vredno, predano i marljivo sve svoje redovne aktivnosti, ali i pružajući pomoć i imajući aktivnu i nezamenljivu ulogu u onim situacijama koje su iziskivale posebnu vrstu znanja, umeća i veština, naravno i odvažnosti kada je trebalo da se pomogne našim građanima na celoj teritoriji otadžbine, istakao je Rodić.

On je naglasio da Vojska Srbije učestvuje i u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije za upravljanje krizama, što je od izuzetnog značaja za spoljnu politiku, nacionalnu bezbednost i razvoj sistema odbrane.

- Angažovanjem svojih snaga, vojska doprinosi bezbednosti, rešavanju problema i očuvanju mira, obezbeđuje podršku za ostvarivanje ostalih strateških ciljeva i podiže ugled Srbije u međunarodnoj zajednici. Najveća vrednost pripadnika naše vojske je u njihovom znanju, visokom nivou osposobljenosti i uvežbanosti za rad, dostojanstvenom držanju u vojničkom pozivu, izuzetnom iskustvu i nepokolebljivoj odlučnosti da se po svaku cenu brani i odbrani otadžbina i zaštite njeni građani, rekao je ministar odbrane i dodao da je uspešnim angažovanjem resursa u vanrednim situacijama, u našoj zemlji, dat pun doprinos afirmaciji i jačanju ugleda vojske i poverenja građana Srbije.

- Strategijski smer razvoja naših oružanih snaga je suštinski određen našom državnom politikom, pre svega spoljnom, baziranoj na vojnoj neutralnosti, ali i na intenzivnoj međunarodnoj vojnoj saradnji u svim aspektima i vidovima i sa svim činiocima na međunarodnom planu koji se bave pitanjima bezbednosti – od regionalnog do svetskog nivoa, kroz modalitete koji su veoma raznorodni, od učešća u međunarodnim mirovnim misijama do naročito važne i vrlo intenzivirane saradnje u vojnom obrazovanju, istakao je ministar Rodić.

Prema njegovim rečima težišni zadaci Ministarstva odbrane biće usmereni na dalji razvoj naših oružanih snaga, njihovu hitnu, dodatnu modernizaciju, razvoj i opremanje najsavremenijim borbenim sredstvima i sistemima, u skladu sa ukupnim mogućnostima države, kao i održavanje strateškog smera aktivne i sveobuhvatne vojne saradnje.

- Pripadnici vojske su, pre svega, građani Srbije koji svoju zemlju i svoj narod bezrezervno vole i razumeju, i zajedno dele sudbinu celog našeg društva u svakom segmentu, rekao je ministar Rodić na svečanom prijemu u Domu Garde, i uz čestitku za Dan Vojske svoje obraćanje završio sa: Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!

Vojska Srbije proslavlja praznik – 23. april, kao sećanje na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, prekretnica u osnivanju moderne srpske države i vojske.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар Небојша Родић | FLV
Свечани пријем | FLV