Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2014.

Otvorena izložba „Toplički gvozdeni puk Knjaz Mihailo“



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba „Toplički gvozdeni puk Knjaz Mihailo“. Izložba o legendarnom Topličkom gvozdenom puku organizovana je u susret obeležavanju stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata i plod je saradnje Medija centra „Odbrana“ sa Narodnim muzejom Toplice iz Prokuplja i Udruženjem Topličana iz Beograda. Izložbu je otvorio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Autor izložbe je Petko Marjanović, muzejski savetnik Narodnom muzeja Toplice, a povodom stogodišnjice mobilizacije 2. pešadijskog puka 1. poziva „Knjaz Mihailo“ izložba je do sada prikazana u svim opštinama Topličkog okruga, u Nišu i Aleksincu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je tom prilikom da ovakva izložba predstavlja pravo bogatstvo sa moštvom autentičnih fotografija, dokumenata i predmeta koji svedoče o istoriji jedne naše vojne jedinice.

- Divim se svakom ko se usudi govoriti o „Gvozdenom puku“. Ja to ne smem i zato samo mogu da se klanjam njihovim senima. Čast mi je da kao vojnik danas mogu izgovoriti to ime danas u nadi da slava „Gvozdenog puka“ nikada neće izbledeti – rekao je general Diković proglašavajući izložbu otvorenom.

Direktorka Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković rekla je da ta institucija postoji već 80 godina, a da posebnu pažnju posvećuje proučavanju istorije Toplice jer je to istorija Srbije u malom.

Potpukovnik Slavoljub M. Marković, direktor Medija centra „Odbrana“ podsetio je da je izložbu već videlo oko 10.000 ljudi u topličkom kraju, Aleksincu i Nišu.

- Tokom oslobodilačkih ratova 1912 -1918. godine, Srbija je mobilisala oko 100 pukova. Samo je jedan dobio počasni naziv „Gvozdeni puk“. Bio je to 2. pešadijski puk 1. poziva „Knjaz Mihailo“ koga je sačinjavalo ljudstvo od 21. do 31. godine života. Puk je učestvovao u svim ratovima od 1912 -1918. godine i najodlikovanija je jedinica Srpske vojske – istakao je potpukovnik Marković.

U puku je vojevalo 208 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima i 36 dvostrukih nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima.

Program otvaranja izložbe obogatili su glumci amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ iz Prokuplja koji su izveli odlomak iz predstave „Srpska drama“.

Za postavku na panoima i vitrinama odabrano je 12. karata, 247 pojedinačnih i grupnih fotografija i 57 orginalnih dokumenata. Pored toga u postavci su i eksponati iz Vojnog muzeja i Narodnog muzeja iz Niša. Poseban deo čine odlikovanja, dokumenta i lični predmeti dva velika heroja Gvozdenog puka Janaćka Jovića i Ljubomira Kojovića.

Mala galerija Doma vojske će biti otvorena za posetioce izložbe do 10. maja 2014. svakog dana, sem nedelje, od 11.00 do 19.00 časova. Ulaz je slobodan.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Отварање изложбе | FLV
Изложба | FLV