Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.04.2014.

Ministar Rodić uručio ključeve novih stanova u naselju „Stepa Stepanović“



Na lokaciji bivše kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Beogradu, ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić danas je uručio ključeve osam stanova aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Čestitajući budućim stanarima naselja „Stepa Stepanović“, ministar je istakao da je današnja dodela ključeva nastavak dobre prakse, ali i potvrda sprovođenja jedne odgovorne politike u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije da stanovi koji su dobijeni ugovorom dođu do krajnjih korisnika.

- Među osam stanova koji se danas dodeljuju na korišćenje, između ostalog, su tri za žene udovice koje će tu živeti sa svojom decom. Najstariji pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji će danas dobiti ključeve ima 77 godina, ili slikovito rečeno, više od 230 godina u zbiru svi ovi ljudi čekaju da dobiju stan – istakao je ministar Rodić, ocenivši da svakog pripadnika sistema odbrane treba posmatrati sa uvažavanjem, jer država od njega dobija nesebičan doprinos kada to zatreba, pa zbog toga sistem ne treba da prepoznaje samo brojke, već i ljude. Tih osam porodica, dodao je, zaslužuju istu pažnju kao i kada smo dodeljivali i deset puta više ključeva.

Na ovoj lokaciji, kako je istakao ministar odbrane, raspolaže se sa 779 stanova, a po ugovoru koji je svojevremeno zaključen, Vojska Srbije je dobila 932 stana, a još 100 stambenih jedinica, zbog birokratske procedure, čeka na nove stanare.

- Mislim da smo na dobrom putu da realizujemo dogovor sa Građevinskom direkcijom Srbije da uđemo u jedan projekat koji će na istim osnovama omogućiti dalje stvaranje preduslova za rešavanje stambenih pitanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. I to nije jedini način, jer smo mi počeli da dodeljujemo i kredite, i to je jedan od vidova rešavanja stambenih pitanja, a tako je rešeno 153 stambena pitanja – naglasio je ministar Rodić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar je najavio da su u toku vrlo ozbiljni razgovori sa najodgovornijim ljudima u našoj zemlji koji se bave raspolaganjem imovine čiji je vlasnik država, koji su se odnosili na definisanje toga kako da stambena problematika ubuduće bude rešavana.

- Treba da budemo realni, jer 12 hiljada stambenih problema je ozbiljno pitanje ne samo za jedno ministarstvo, već i za državu – ukazao je ministar Rodić, dodajući da se preduzimaju pokušaji da se sistem odbrane oslobodi sve imovine koja nije u direktnoj funkciji onoga za šta je vojska zadužena. Prema njegovim rečima, to mora da se uradi što pre, da se ne bi došlo u situaciju u kakvoj su neke od armija u našem okruženju koje su danas poreski obveznici.

- Mi preduzimamo aktivnosti i radimo na tome da imovina koja nam je data na korišćenje, a koja nije u funkciji primarnog zadatka Vojske, što je moguće pre bude ustupljena onima koji su u stanju da grade i za tu gradnju da nam dodele stanove – zaključio je ministar Rodić.

On, je, takođe, za jun najavio završetak 82 dva stana u stambenoj zgradi na lokaciji Bežanijska kosa, čija je gradnja započeta još 1992. godine, kao i potencijalne stambene jedinice u Zemunu koje će biti dobijene u zamenu za vojno zemljište.

Dodeli ključeva prisustvovali su pomoćnica ministra odbrane za materijalne resurse Jasminka Todorov, načelnik Uprave za infrastrukturu Sektora za materijalne resurse  pukovnik Milan Sladoje, načelnik Vojnograđevinskog centra „Beograd“ potpukovnik Davorko Palikuća i direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Небојша Родић | FLV
Одговор на новинарско питање | FLV
Изјава Tоме Прелевића | FLV
Додела кључева | FLV