Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.04.2014.

Otvorena Radionica o planiranju vojne saradnje sa NATO



U hotelu „Metropol“ danas je otvorena Radionica o planiranju vojne saradnje sa NATO, koja će trajati do 4. aprila. Radionicu su otvorili pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović i direktor Radionice general-major Haluk Četinkaja, šef Direktorata za vojna partnerstva NATO.

Pomoćnik ministra odbrane istakao je da su osnovni ciljevi radionice razmena informacija Alijanse sa partnerima o novim dostignućima u oblasti partnerstva, kao i diskusija o programima za 2015. godinu.

- Iskreno se nadam da ćete biti u mogućnosti da otvoreno razmenite stavove i iskustva o pitanjima partnerske saradnje. Međusobno poverenje i osećaj zajedništva su osnova saradnje. Stoga očekujem da će u tom smislu i ova radionica doprineti većem razumevanju i zajedničkim nastojanjima da se dostigne međunarodna stabilnost kroz saradnju. Pristup koji naša država iskazuje posledica je čvrstog opredeljenja njenog rukovodstva za nastavak i konstantno unapređenje i do sada veoma intenzivne saradnje sa Severnoatlantskim savezom, kroz mehanizme programa „Partnerstvo za mir“, koji u ovoj godini obeležava 20 godina postojanja. Ta saradnja se veoma uspešno odvija već 11 godina, ne narušavajući koncept vojne neutralnosti Republike Srbije, rekao je Jovanović. On je poručio učesnicima da će tokom naredna četiri dana, biti u mogućnosti da prezentuju svoje viđenje programa za 2014. i 2015. godinu, kao i da ukažu na potrebe svojih sistema u toj oblasti.

- Ovaj forum ujedno će vam omogućiti i vođenje bilateralnih razgovora između predstavnika NATO i država partnera o trenutnim oblicima saradnje, daljoj perspektivi, kao i o ostalim temama koje budete smatrali važnim, rekao je pomoćnik ministra.

General Četinkaja je pozdravio učesnike i istakao značaj radionice. On je zahvalio Ministarstvu odbrane Republike Srbije na podršci u organizaciji radionice.

Radionica obezbeđuje učesnicima priliku da izraze svoje stavove o zahtevima i programima rada za tekuću i naredne godine. Predstavlja i mogućnost bilateralnih razgovora o tekućim aktivnostima i saradnji, a sa ciljem da se identifikuju problemi i nedostaci, kao i ostale relevantne teme od interesa za odgovarajuće država partnere.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Отварање | FLV