Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.03.2014.

Rod u multinacionalnim operacijama



Petodnevni kurs „Rod u multinacionalnim operacijama“ počeo je danas u Centru za mirovne operacije. Reč je o kursu koji se organizuje treću godinu za redom, a prvom takve vrste u našoj zemlji koji na jednom mestu okuplja sve tri komponente svake savremene multinacionalne operacije - civilnu, vojnu i policijsku.

Kurs je otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, koji se nalazi na čelu Političkog saveta Vlade Republike Srbije za sprovođenje NAP za primenu Rezolucije 1325 SB UN. On je istakao da se u Ministarstvu odbrane značajna pažnja pridaje rodnoj ravnopravnosti kao i da je Republika Srbija lider u regionu kada je reč o implementaciji rodne ravnopravnosti u sektor bezbednosti. Đorđević je dodao i da Centar za mirovne operacije ima u planu da u narednom periodu ovaj kurs preraste u međunarodni.

Savetnica ministra odbrane za rodnu ravnopravnost Jovanka Šaranović istakla je na otvaranju da je senzibilizacija pripadnika sistema odbrane, posebno rukovodećeg kadra, jedan od zadataka rodne savetnice kao i da to znači podizanje svesti o ekonomskim i socijalnim koristima koje može imati uvođenje rodne perspektive u sistem odbrane a da je sam kurs jedna od tih koristi.

Načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović, u ime domaćina, poželeo je polaznicima dobrodošlicu i uspešan rad istakavši da je na osnovu iskustava iz misija u Centru uočena potreba da se, pored vojničke obuke, kontigenti obučavaju i o pitanjima roda u multinacionalnim operacijama. Otuda i ovaj kurs.

Cilj kursa „Rod u multinacionalnim operacijama“ jeste da proširi kapacitete polaznika kao potencijalnih učesnika multinacionalnih operacija kroz razvijanje rodno osetljivog pristupa realizaciji svih zadataka, programa i politika koje se sprovode u takvim operacijama. Drugo polje interesovanja na kursu biće uvođenje rodne perspektive u reformu sektora bezbednosti u Republici Srbiji. O ovim temama, pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, govoriće stručnjaci iz sektora bezbednosti kao i iz organizacija civilnog društva u Republici Srbiji.

Polaznici kursa, pored pripadnika Vojske Srbije, su i predstavnici MUP-a i studenti završnih godina i master studija Fakulteta bezbednosti.

photoFOTOGALERIJA