Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.03.2014.

Seminar o savremenim multinacionalnim operacijama



U Centru za mirovne operacije Vojske Srbije danas je održan seminar o savremenim multinacionalnim operacijama na kome su govorili stručnjaci svetskog renomea u toj oblasti Miloš Strugar, posebni savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i doskorašnji zamenik šefa misije UNIFIL u Libanu, Džulijan Harston, bivši specijalni predstavnik generalnog sekretara UN u misijama na Haitiju i u Zapadnoj Sahari i bivši direktor Odeljenja UN za Bliski istok i Afriku, kao i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović.

Cilj seminara je sagledavanje koncepta savremenih mirovnih operacija, koje su u osnovi multidimenzionalne, imajući u vidu civilnu, vojnu i policijsku komponentu čija razmera zavisi od mandata konkretne misije.

Otvarajući seminar, pukovnik Pajović je istakao da je trenutno 214 naših vojnika u misijama UN i EU, a da je tokom prethodne godine u misije širom sveta upućen isti broj srpskih mirovnjaka kao tokom cele protekle decenije. Uz to, dodao je, u Centru se razvija i akademska podrška našem prisustvu u misijama u svetu.

Govoreći o savremenim mirovnim operacijama, kao i o tome koliko se one razlikuju od tradicionalnog shvatanja, Džulijan Harston je posebno istakao integrisani pristup koji je razvio UN u poslednjim decenijama, naglašavajući da i vojna i politička komponenta moraju da se razvijaju paralelno. On je, takođe, ukazao na to da su izazovi mirovnih operacija danas veoma veliki, jer konflikti sve češće prevazilaze granice pojedinačnih država. U nastavku susreta, on se posebno osvrnuo na ulogu obaveštajnih organa u operacijama UN.

Osvrnuvši se na istorijat misije UNIFIL u Libanu, Miloš Strugar je podsetio na prirodu sukoba u toj zemlji kao i na najvažnije događaje i dokumenta UN u vezi sa ovom misijom. Imajući u vidu da je bio u prilici da sarađuje sa pripadnicima Vojske Srbije koji su angažovani u Libanu, izuzetno pozitivno je ocenio njihov rad, ukazujući da su pokazali visok nivo profesionalnosti i znanja, predstavljajući svoju vojsku, ali i zemlju na najbolji način. Najveća vrednost boravka u misiji za pripadnike naše vojske, poručio je Strugar, je to što se iz misija vraćaju bogatiji za iskustvo koje je dragoceno kako za sistem odbrane, tako i za buduće učesnike u misijama.

Na današnjem seminaru, uz pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, učestvovali su i predstavnici Fakulteta bezbednosti, Ministarstva spoljnih poslova, MUP-a i Kancelarije UN u Beogradu.


photoFOTOGALERIJA