Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.03.2014.

Otvorena izložba „Miloš Babić, ravnoteža znakova“



U Galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba „Miloš Babić, Ravnoteža znakova“, koju je Medija centar „Odbrana“ priredio u saradnji sa Gradskim muzejom Subotica.

Na otvaranju su govorili Ljubica Vuković Dulić, istoričar umetnosti i kustos Gradskog muzeja Subotica, mr Bojana Popović, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i potpukovnik Slavoljub Marković, direktor MC „Odbrana“, koji je, pozdravljajući prisutne, istakao da saradnja više institucija, u okviru jednog projekta, uvek pokaže dobre rezultate.

- Izložba je potvrda koncepta Medija centra „Odbrana“ da u saradnji s institucijama kulture u našoj zemlji zaviri u mnoge kolekcije i zbirke, i da otkrije vrednosti koje su pomalo zaboravljene i daleko od očiju javnosti, rekao je potpukovnik Marković i dodao da je ovo jedinstvena prilika da se publika podseti na umetnički rad Miloša Babića.

Ljubica Vuković Dulić zahvalila je saradnicima na „ovom značajnom projektu“, jer Babićeva dela od osamdesetih godina nisu izlagana.
- Legat Miloša Babića jedan je od dva najveća u subotičkom gradskom muzeju, i broji 482 predmeta. Iskreno se nadam da će se u narednom periodu više govoriti o njegovom slikarstvu i grafičkom dizajnu, jer kvalitet se može postići samo ovakvom saradnjom više institucija. Na izložbi je prikazano nekoliko različitih stvaralačkih Babićevih ciklusa, ali smo se potrudili da njegov rad pokažemo što celovitije, rekla je Vuković Dulić.

Bojana Popović zvanično je otvorila izložbu podsećanjem da je Miloš Babić pre tačno 77 godina imao svoju prvu samostalnu izložbu u Beogradu, upravo u zgradi nekadašnjeg Ratničkog doma, današnjeg Doma Vojske Srbije.

- Tada je izložio 11 svojih slika, a neke od njih možete da pogledate na ovoj izložbi. Pre toga, istu izložbu videli su stanovnici Subotice, te možemo da zaključimo da su Beograd i Subotica bili veoma značajni gradovi za stvaralaštvo Miloša Babića. Poručila bih svima koji su ga poznavali da ga ponovo, sa zadovoljstvom, otkriju, a posetiocima koji se prvi put sreću s njegovim radom da se ovog proleća zaljube u njegova dela, rekla je istoričarka umetnosti.

Brojni radovi Miloša Babića (1904-1968), slikara i grafičkog dizajnera, rađeni za filmske kuće i reklamne agencije, svojevremeno su krasili novine i zabate mnogih zgrada. Babićeva dela iz oblasti primenjene umetnosti smatraju se vrednim ostvarenjima međuratnog beogradskog grafičkog dizajna. Stilska srodnost, sličnost kompozicije i motiva na slikama, obeležile su njegov dizajnerski opus i međuratni ciklus stvaranja.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра "Одбрана" | FLV
Љубица Вуковић Дулић, историчар уметности и кустос Градског музеја Суботица | FLV
Бојана Поповић, историчар уметности и музејски саветник Музеја примењене уметности у Београду | FLV
Изложба | FLV