Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.03.2014.

Delegacija Ministarstva odbrane na sastanku Evropske odbrambene agencije



Na osnovu mehanizama saradnje predviđenih u Administrativnom aranžmanu koji je Ministarstvo odbrane potpisalo sa Evropskom odbrambenom agencijom u decembru 2013. godine, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio brigadni general dr Bojan Zrnić, u ulozi oficira za vezu sa EOA, učestvovala je 18. marta na sastanku Konsultativnog komiteta te agencije u formatu direktora za sposobnosti.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih država članica Evropske odbrambene agencije, predstavnik Kraljevine Norveške koja, takođe, ima potpisan Administrativni aranžman sa tom agencijom, kao i predstavnici Evropske službe za spoljne poslove i Vojnog štaba Evropske unije. Radom komiteta predsedavao je adimiral Huan Nunjez iz Ministarstva odbrane Kraljevine Španije.

Izvršna direktorka Evropske odbrambene agencije Klod Frans Arno upoznala je učesnike sa hronologijom događaja koji su pratili potpisivanje Administrativnog aranžmana između Evropske odbrambene agencije i Ministarstva odbrane Republike Srbije, pozitivno ocenjujući doprinos Republike Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici kroz učešće Vojske Srbije u vojnim operacijama pod vodstvom Evropske unije.

Prezentacija brigadnog generala Zrnića obuhvatila je prikaz nacionalne metodologije planiranja razvoja zasnovanog na operativnim sposobnostima, prioritete u razvoju sposobnosti u narednom periodu, angažovanje snaga Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama sa težištem na operacijama pod vodstvom EU, oblasti i projekte EOA na kojima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žele da učestvuju, kao i kapacitete koje imaju na raspolaganju za učešće u tim projektima. Zatražen je i pristup bazama podataka o projektima i programima Evropske odbrambene agencije ~(Collaborative Data Base, CODABA)~ i o evropskim kapacitetima za testiranje i evaluaciju naoružanja ~(Defence Test and Evaluation Database, DTEB)~. Takođe je iskazana podrška Ministarstva odbrane inicijativi Udruživanja i deljenja koju razvija Evropska odbrambena agencija i zatraženo je učešće pripadnika Ministarstva odbrane u radu Grupe za materijalnu standardizaciju EOA.

Predsedavajući sastanka admiral Nunjez posebno je istakao doprinos Vojske Srbije u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije i podržao predloge konkretnih sadržaja saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom koje je iznela naša delegacija.