Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.03.2014.

Ispraćaj srpskih mirovnjaka na Kipar



U kasarni "Prvi pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog" u Vranju danas je organizovan svečani ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju u Republiku Kipar. Četrdeset tri pripadnika Vojske Srbije, iz sastava voda Četvrte brigade i patrole Prve brigade Kopnene vojske, šest meseci učestvovaće u multinacionalnoj operaciji očuvanja mira u toj zemlji.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović, načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović, gradonačelnik Vranja Zoran Antić, rodbina i prijatelji starešina i vojnika koji se upućuju u multinacionalnu operaciju.

Komandant Kopnene vojske uručio je državnu zastavu Republike Srbije komandiru voda 4. brigade poručniku Ivici Baraću koji je tom prilikom izrazio uverenje da će pripadnici voda izvršiti sve zadatke u mirovnoj misiji, profesionalno i časno, i ponositi se vojskom i državom iz koje potiču.

Pripadnicima Vojske Srbije koji će učestvovati u multinacionalnoj operaciji na Kipru, general Živković je preneo čestitke i pozdrave ministra odbrane u tehničkoj vladi Nebojše Rodića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i svih pripadnika Kopnene vojske.

General Živković je posebno naglasio da pripadnici Vojske Srbije učešćem u mirovnim operacijama, potvrđuju interes i nameru Republike Srbije da na konkretan način doprinosi očuvanju mira i bezbednosti u svetu. U zonama operacije UN i EU trenutno se nalazi 175 pripadnika Kopnene vojske i to u Libanu, Kongu i na Kipru.

"Njima se pruža prilika da rade i stiču iskustva u međunarodnom okruženju, da se usavršavaju na ličnom i profesionaslnom planu i time daju doprinos unapređenju operativnih sposobnosti naših sastava", rekao je general Živković i podsetio da je ovo šesta po redu smena streljačkih vodova iz sastava Kopnene vojske koji se na Kipru angažuju od 2011. godine u okviru mađarsko-slovačkog kontigenta.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo ponosni na rezultate koji su pripadnici Kopnene vojske ostvarili na Kipru, ali i u drugim mirovnim operacijama širom sveta", rekao je komandant Kopnene vojske i podvukao da  veruje da će pripadnici streljačkog voda i patrole odgovoriti svim izazovima i dostojno predstaviti Vojsku Srbije.

U bogoslužbenom prostoru 4. brigade Kopnene vojske,  jutros je  glavni vojni sveštenik kapetan Slađan Vlajić pričestio pripadnike streljačkog voda i patrole koji odlaze u mirovnu operaciju.

Komandir streljačkog voda 4. brigade poručnik Ivica Barać rekao je da je jedan od osnovnih motiva za njegovo učešće u mirovnoj operaciji želja da nadogradi svoju profesionalnu karijeru i da će mu saznanja koja stekne pomoći u daljem usavršavanju.

Razvodnik Ivana Stojanović želi da iskaže svoje vojničke sposobnosti u međunarodnom okruženju.

Zastavnik Dalibor Jovanović iz Prve brigade biće jedan od šestorice članova patrole u sastavu mađarskog kontigenta čiji će zadatak biti kontrola zone razdvajanja. On ističe da su njihovi predhodnici imali dobra iskustva u saradnji sa stranim armijama i da je siguran da će on i njegove kolege nastaviti njihovim putem.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Генерал-потпуковник Александар Живковић | FLV
Поручник Ивица Бараћ и заставник Далибор Јовановић | FLV
Испраћај | FLV