Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.03.2014.

Obeležen Dan Vojne akademije



Svečanost povodom obeležavanja Dana Vojne akademije održana je danas u Svečanoj sali Vojne akademije.

Proslavi su prisustvovali državni sekretar Zoran Đorđević, pomoćnici ministra odbrane Miloš Janković (za ljudske resurse),  Miroslav Jovanović (za politiku odbrane), Srbislav Cvejić (za budžet i finansije), članovi kolegijuma načelnika Generalštaba, predstavnici verskih zajednica i obrazovnih institucija kao i ljudi iz kulturnog i javnog života Srbije.

Pozdravaljajući goste u ime pripadnika Vojne akademije, načelnik Sekretarijata Vojne akademije, pukovnik Miloljub Sretenović podsetio je na bogatu istoriju te visokoškolske vojne ustanove, ističući da su između dva praznika izvršeni svi redovni zadaci, ali je pokrenuto i nekoliko važnih reformskih procesa.

- Svakako, najvažnija je ponovna akreditacija. Vojna akademija je u saradnji sa komandama i jedinicama Vojske Srbije krajem 2013. godine izradila nove studijske programe koji treba da obezbede kvalitetne oficire za treću deceniju 21. veka, naglasio je pukovnik Sretenović, dodajući da se ključni reformski procesi ogledaju u procesu akreditacije novih studijskih programa ABHO, PVO i zajedničkog master programa sa Državnim univerzitetom u Novom Pazaru, čime se otvara novo obrazovno naučno polje, a program vojno vazduhoplovstvo prerasta u petogodišnje akademske studije.

Prema njegovim rečima, do kraja godine Vojna akademija će akreditovati studije ABHO, Geodetsko inženjerstvo i Logistiku odbrane, a cilj je, kako je naglasio, da bude akreditovan i jedan master program na engleskom jeziku, a to je Forenzičko inženjerstvo.

Tokom današnje svečanosti dodeljena su, tradicionalno, i priznanja najuspešnijim pripadnicima Vojne akademije u protekloj godini, a rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić uručio je priznanja najboljoj katedri – katedri Vojnomašinskog inženjerstva, najboljem nastavniku pukovniku doc. dr Miroslavu Talijanu, najboljem nastavniku u Vojnoj gimnaziji vojnom službeniku Čedomiru Mlinareviću, profesoru istorije.

Rektor Univerziteta odbrane, takođe, uručio je priznanja i najboljem naučnom radniku potpukovniku vanrednom profesoru dr Milenku Andriću, diplomiranom inženjeru iz katedre vojno-elektronskih sistema, kao i najboljem učeniku 38. klase Vojne gimnazije Stefanu Kovarbašiću.

Ovom prilikom, pukovnik Sretenović je uručio diplome dvojici pripadnika Vojske koji su u protekloj godini stekli zvanja magistra, kao i malu plaketu Vojne akademije producentu TV serije „Vojna akademija“ Nebojši Gariću.

Tradicija vojnog školstva u Srbiji duga je 164 godine i usko je povezana sa procesom stvaranja moderne srpske države. Knez Aleksandar Karađorđević je 18. marta 1850. godine potpisao Ukaz o osnivanju Artilerijske škole u Beogradu, čiju tradiciju i danas čuva Vojna akademija.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пуковник Милољуб Сретеновић | FLV
Додела признања  | FLV
Признања установама | FLV
Изложба | FLV