Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.03.2014.

Intenziviranje saradnje sa SR Nemačkom



Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić razgovarao je danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Hajncom Vilhelmom.

Ministar je upoznao sagovornika da će Republika Srbija bez obzira na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora nastaviti sa sprovođenjem reformi sa istim ciljevima i prioritetima. Zahvalio je SR Nemačkoj, kao ključnoj i najznačajnijoj državi EU, na podršci i razumevanju na putu daljih evrointegracija Republike Srbije bez daljih uslovljavanja. On je istakao  da Republika Srbija aktivno učestvuje u svim regionalnim bezbednosnim inicijativama, s ciljem unapređenja regionalne saradnje i očuvanja mira i prosperiteta u regionu Jugoistočne Evrope.

Obostrano je izražena spremnost za kvalitativno unapređenje saradnje u oblasti odbrane kroz raličite modalitete, sa akcentom na vojnu-vojnu saradnju.

Vojno obrazovanje je, pored vojne medicine i priprema za upućivanje u multinacionalne operacije, prepoznato kao najznačajnija oblast saradnje dva ministarstva.

Ministar Rodić je preneo da je početak zajedničkog angažovanja u misiji u Maliju ~(EUTM Mali)~ jedan je od prioritetnih ciljeva politike odbrane i Ministarstva odbrane Republike Srbije. Srbija ostaje čvrsto opredeljena da zajedničkim angažovanjem sa pripadnicima Oružanih snaga SR Nemačke doprinese rešavanju krize i učiniće sve za što skoriji početak zajedničkog angažovanja u Misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija ~(EUTM Mali)~.

Ambasador Vilhelm istakao je želju Saveznog ministarstva odbrane Nemačke da unapređenjem saradnje u oblasti odbrane potvrdi jačanje sveukupnih odnosa dve zemlje. U tom smislu, eventualno zajedničko angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane Republike Srbije i Saveznog ministarstva odbrane Nemačke u Misiji EU~ EUTM Mali~ , predstavljalo bi jasan signal unapređenog partnerskog odnosa dve zemlje.

Na kraju susreta ministar Rodić je, naglašavajući značaj kontinuiteta poseta visokog nivoa, uputio poziv ministru odbrane SR Nemačke da poseti Srbiju, radi definisanja strateških smernica za saradnju.






photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV