Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.03.2014.

General Diković razgovarao sa specijalcima koji su se vratili iz misije



Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković primio je danas pripadnike Vojske Srbije posle angažovanja u multinacionalnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije - Atalanta.

Sastanku su prisustvovali i zamenik komandanta Združene operativne komande brigadni general Slavoljub Janićijević i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović, koji su sa mirovnjacima razgovarali o boravku u multinacionalnoj operaciji, njihovom iskustvu i radu. Oni su istakli da je u planu angažovanje drugog tima iz Specijalne brigade od sredine jula ove godine.

Prvi autonomni tim za zaštitu brodova činilo je dvanaest pripadnika Vojske Srbije, koji je predvodio major Ivan Tanacković. On je istakao da je tim bio odličan i da su tokom višemesečnog angažovanja u misiji pokazali izuzetnu profesionalnost i dostojno reprezentovali Vojsku Srbije i Republiku Srbiju. Major Tanacković je preneo načelniku Generalštaba da je naš tim posebno dobro sarađivao sa pripadnicima francuskih oružanih snaga.

-Ako smo od nekoga imali pomoć, onda su to bile francuske oružane snage, rekao je vođa prvog autonomnog tima.

Srpski autonomni tim za zaštitu brodova štitio je, od 1. decembra prošle do 2. marta ove godine, brod Svetskog programa za hranu „Karolina skan“, koji prevozi hranu i drugu humanitarnu pomoć za stanovnike Somalije. Glavni zadatak tima bio je zaštita broda od napada pirata tokom plovidbe duž obala Somalije u Indijskom okeanu.