Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.03.2014.

Završeni radovi na raščišćavanju dela zgrade Generalštaba



Danas je obeležen završetak radova na raščišćavanju ruševina dela zgrade „B“ starog Generalštaba u centru Beograda.

Aktivnosti, započete krajem novembra, okončane su u planiranom roku, a devastirani prostor na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine uređen je i vraćen na korišćenje građanima.

Raščišćeni plato obišli su ministar odbrane u tehničkoj vladi Neboja Rodić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, sekretar Privremenog organa Grada Beograda Goran Vesić i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Govoreći o tome šta je urađeno proteklih sedamdeset dana, načelnik Uprave za infrastrukturu Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane pukovnik Milan Sladoje je istakao da su uklonjena tri spratna nivoa, odveženo gotovo 3500 kubnih metara usitnjenog betona i armature, više od 57000 kilograma metalne furde i 7500 kilograma lima.

- Prilikom izvođenja radova posebno je vođeno računa o bezbednosti prolaznika, saobraćaja i angažovanog ljudstva, a šut je odvožen isključivo noću, rekao je pukovnik Sladoje.

Obraćajući se prisutnima, ministar Rodić je istakao da, kada je pre nešto više od sedmdeset dana izdao naredbu za radove, nije postojala nikakva kalkulacija za izbore.

– Kalkulisali smo samo u korist građana Beograda. Ta kalkulacija je govorila da je nedopustivo da u centru grada imamo jedan ovakav urušeni objekat koji je postao i simbol jednog vremena.

On je dodao da mu je žao što nije imao priliku da gradi nego da ruši, ali da ga je jedan mudar čovek uverio da stvari ne stoje tako.

- Rekao mi je da ovo upravo najavljuje da će biti promene i da ćemo zidati, jer smo uspeli da jedan deo objekta, posle petnaest godina, a vi znate na šta je ličio, uspešno uklonimo, zbog čega se ja posebno zahvaljujem svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Ovo posebno jer sam bio u prilici da razgovaram sa stanarima zgrade u blizini objekta, koji su mi rekli da nisu ni primetili kada je objekat nestao. Ministar  je najavio da je sada na redu kompletno uklanjane zgrade preko puta, u Nemanjinoj ulici.

 - Sava je odavde daleko oko kilometer, a pošto je počelo raščišćavanje i uklanjanje železničkih šina i pragova, možda je ovo naš mali doprinos uređenju ovog dela grada i izlasku našeg lepog grada na vodu.

Sekretar privremenog organa Grada Beograda Goran Vesić zahvalio je Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije na uspešno obavljenom poslu i istakao da ovaj projekat nije imao veze sa novcem nego sa voljom i znanjem.

 - Ministarstvo odbrane i ministar Rodić su u tome uspeli i za nas je to veoma važno jer je uklonjeno jedno ruglo u centru grada, a pokazali smo i da možemo da menjamo stvari na bolje.

Radovi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, koji su u potpunosti izvedeni u organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, obuhvatili su raščišćavanje urušenih ostataka armiranobetonske konstrukcije bruto površine od oko 2.100 m2. Izvođač je bila Vojnograđevinska ustanova "Beograd", investitor Vojnograđevinski centar, a pirotehničko obezbeđenje pružila je Vojska Srbije. Vrednost obavljenih radova na aneksu zgrade „B“ je oko 38 miliona dinara, a procene govore da bi za kompletno raščišćavanje oba objekta, rušenje i odvoženje šuta, bilo potrebno otprilike tri puta toliko.


Zgrada Generalštaba pre nekoliko meseci...













Zgrada Generalštaba danas...

















photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Небојша Родић | FLV
Секретар Привремног органа Града Београда Горан Весић | FLV
Слика са догађаја | FLV
Пуковник Милан Сладоје | FLV