Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.03.2014.

Saradnja Ministarstva odbrane sa Međunarodnom organizacijom za migracije



Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić razgovarao je danas sa regionalnim koordinatorom Međunarodne organizacije za migracije (~IOM~) Đanlukom Rokom o perspektivama buduće saradnje sa tom organizacijom.

Na sastanku je izneta potreba pružanja pomoći mirnodopskim i ratnim vojnim veteranima, vojnim invalidima, kao i podrška porodicama i deci poginulih profesionalnih vojnika, kroz programe socijalno-ekonomske podrške i brige o porodici, kao i njihovo zapošljavanje na mikroekonomskom nivou pokretanjem preduzetništva. Iskazana je obostrana zainteresovanost za pokretanje regionalnog projekta zbrinjavanja veterana zemalja bivše Jugoslavije.

Ministar Rodić predložio je da se razmotri mogućnost finansiranja Projekta socijalne adaptacije i ekonomske integracije profesionalnih vojnika, starijih od 40 godina, nakon isteka ugovorenog roka u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Međunarodna organizacija za migracije u Srbiji je osnovana 1992. godine, kao deo međuagencijske mreže Ujedinjenih nacija za pomoć raseljenim licima, kao posledica konflikata na prostoru bivše SFRJ. Od jula 2006. do juna 2011. godine, Međunarodna organizacija za migracije realizovala je u Srbji projekat pomoći vojnom kadru, odnosno licima koja izlaze iz sistema odbrane (tzv. „~NTF~ projekat“ Programa ~NATO~ Partnerstvo za mir).

Projekat je bio osmišljen kao tehničko – finansijska podrška već postojećem Programu podrške u promeni karijere profesionalnih pripadnika Ministarstva odbrane (~PRISMA~), a finansiralo ga je 18 zemalja. Tokom petogodišnje realizacije ~NTF~ Projekta uloženo je oko 9.400.000 evra, a u regionalnim kancelarijama Direkcije (kancelarije u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu) registrovano je preko 7.500 potencijalnih korisnika Projekta, dok je direktna podrška pružena kroz 4.580 pojedinačnih projekata.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем  | FLV