Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.03.2014.

Saradnja sa Kraljevinom Danskom



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac, boravila je u poseti Ministarstvu odbrane Kraljevine Danske, u okviru održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija.

Pukovnik Konjikovac zahvalio je na saradnji i dosadašnjim ulaganjima Kraljevine Danske  koja su doprinela da sistem odbrane ostane vitalan kao i da se sve potrebne reforme sprovedu. S obzirom na činjenicu pregovaračkog procesa Srbije sa Evropskom unijom, on je izrazio nadu da će tradicionalni partneri pokazati solidarnost i pored ekonomske krize koja pogađa čitav svet, nastaviti sa podrškom u procesu reforme sistema odbrane i dostizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti.

Imajući u vidu ozbiljna budžetska smanjenja, kao i mogućnost da ova godina bude poslednja u pogledu projektnog pristupa, naglašena je neophodnost kontinuirane podrške za završetak petogodišnjeg ciklusa imeplementacije projekata, kako u informatičko-tehničkoj oblasti, tako i u drugim težišnim oblastima saradnje, poput obrazovanja, logistike, psihološke delatnosti i ljudskih resursa. Istaknuto je da bi takvim pristupom, Danska osigurala održiv napredak i trajni efekat reformi sistema odbrane Republike Srbije. U tom smislu, pukovnik Konjikovac preneo je poziv ministra odbrane Nebojše Rodića da ministar odbrane Kraljevine Danske Nikolaj Vamen u što skorijem periodu poseti Srbiju.

Iako je Danska zadržala izvesna ograničenja prema Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije, Srbija vidi zajednički interes za unapređenjem saradnje u oblastima obuke i obrazovanja u narednom periodu, posebno kada je reč o obuci za učešće u multinacionalnim operacijama. U cilju daljeg unapređenja saradnje i preciznog definisanja međunarodnog pravnog okvira, inicirano je potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane u narednom periodu.

Brigadni general Klaus-Hansen je posebno istakao da je evropska perspektiva Srbije veoma ohrabrujuća i preneo da će Srbija za Dansku biti i ostati  značajni partner na Balkanu. Budući da postoji jasna namera obe strane da nastave finansiranje, Klaus -Hansen je izrazio nadu da će u narednom periodu Srbija definisati strateške projekte sa vidljivijim efektom realizacije, a Kraljevina Danska nastojaće da iznađe nove mehanizme finansiranja bilateralnih aktivnosti u oblasti odbrane.

U razgovoru sa predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Srbije, sagovornici su upoznati sa strateško doktrinarnim dokumentima, stavovima Danske o aktuelnim globalnim bezbednosnim izazovima i pretnjama, kao i perspektivama za učešće u mirovnim operacijama u narednom periodu. Prezentovan je trenutni status angažovanja danskih oružanih snaga u operacijama podrške miru u celom svetu i istaknut fokus na jačanju međunarodne saradnje u oblasti odbrane i izgradnji kapaciteta.

Nakon usaglašavanja potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu, koji po kvalitetu i kvantitetu predstavlja jedan od najproduktivnijih.