Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2014.

Promocija knjige o svetim ratnicima u Domu Vojske



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je promovisana knjiga „Sveti ratnici – Žitija svetih vojskovođa i vojnika“ pukovnika dr Borislava D. Grozdića. U knjizi autor je obradio 182 žitija svetih ratnika raznih naroda Rusa, Grka, Srba, Ukrajinaca, Gruzijaca, Persijanaca, Litvanaca i drugih. Prvi put na srpskom jeziku data su i neka žitija rumunskih svetih vojnika.

O knjizi su govorili načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković i načelnica izdavačke delatnosti te kuće Dragana Marković, episkop remezijanski Andrej, jeromonah Dositej Hilandarac i autor.

General Diković istakao je da je pukovnik Grozdić dao pun doprinos „pruživši nam priliku da u plodovima njegovog dugogodišnjeg rada uživamo i da se duhovno bogatimo, razmišljajući o ratnicima sa svetačkim oreolom“.
- Čitaocu može da se učini da naslov „Sveti ratnici“ sadrži unutrašnju protivrečnost. Ako znamo da rat donosi velika zla, može li ratnik da bude svetac? Deluje nespojivo, ali samo naizgled. Pravda i nepravda često su dve strane, istogradne. Osvajač je oličenje nepravde, a onaj koji brani svoje ognjište, porodicu, svetinje i otadžbinu od nasrtaja osvajača pobornik je pravde, rekao je načelnik Generalštaba i dodao da branioca i oslobodioca učešće u ratu ne lišava vrlina, nego ih iskušava, ističe i uzdiže.

Ideja da objavi opširnija žitija svetih vojskovođa i vojnika, kod autora postoji već više od deset godina.

- Najdublja želja bila je da pomoću ove knjige ukažem na najmoćnije oružje kojim se može pobediti svaki neprijatelj, a to je sila duha i moralna sila. Oružje vojniku nije jedini nego poslednji i konačni argument u nacionalnoj odbrani. „Sveti ratnici“ su primer kako se reč pretvara u delo, rekao je pukovnik Grozdić i zahvalio saradnicima na saradnji.

Promociji su prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, crkve, prijatelji i brojni gosti.

U muzičkom programu učestvovali su grupa Pirg i Maja Stojanović sa Fakulteta muzičkih umetnosti.

Knjigu je za objavljivanje blagoslovio njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Генерал Љубиша Диковић | FLV
Пуковник Борислав Гроздић | FLV
Промоција | FLV