Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.02.2014.

Ministar Rodić u poseti Republici Grčkoj



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić razgovarao je danas u Atini sa ministrom odbrane Republike Grčke Dimitrisom Avramopulosom.

Ministar Rodić izrazio je zahvalnost na kontinuiranoj podršci i pomoći Republike Grčke na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. On je, takođe, poželeo uspeh i postizanje svih zacrtanih ciljeva tokom predsedavanja Grčke Evropskom unijom, u vremenu teške ekonomske krize i nestabilnog okruženja u kojem se Evropa trenutno nalazi. Ministar Rodić istakao je da su razgovori sa grčkim kolegom bili vrlo uspešni i efikasni i da je doneta čvrsta odluka da se snažno pojača bilateralna vojna saradnja kroz zajedničko angažovanje u više oblasti.

Istaknute su sledeće aktivnosti od izuzetnog značaja:

1. Potpisivanje Tehničkog sporazuma o korišćenju usluga Atinskog multilateralnog centra za koordinaciju pomorskog transporta (~AMSCC~), radi transporta srpskih snaga u operacije podrške miru;
2. Potpisivanje Tehničkog sporazuma o zajedničkom angažovanju na grčkim brodovima u evropskoj operaciji ATALANTA u vodama Roga Afrike;
3. Odluku o razmeni oficira naših oružanih snaga na postdiplomskim nivoima usavršavanja u vojnoobrazovnim institucijama obe zemlje;
4. Posebno je sagledano učešće Vojske Srbije u borbenoj grupi EU ~HELBROC~, koja je operativna u prvoj polovini ove godine. Afirmativan geografski aspekt grupe i njena politička priroda predstavljali bi bitan benefit za našu našu državu i vojsku.

„U narednom periodu ćemo nastojati da pronađemo modalitete saradnje i na planu odbrambenih industrija, što je od velikog značaja za obe zemlje u vreme ekonomske krize i obostranih nastojanja da se obezbedi posao i dostojan život za naše građane“, naglasio je Rodić. Izražena je zahvalnost na podršci i prisustvu pripadnika grčkih oružanih snaga na godišnjim komemorativnim svečanostima i na srpskim vojnim memorijalima u Solunu i na ostrvu Krf, kao i za spremnost da prihvate našeg predstavnika koji boravi kao posmatrač u komandi regionalne međunarodne jedinice ~SEEBRIG~ u Larisi, u Grčkoj.

„Istovremeno, Republika Srbija sa pijetetom i hrišćanskom odanošću čuva uspomenu na 358 grčkih vojnika koji su sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Pirotu“, rekao je Rodić.

Ministra odbrane Nebojšu Rodića primio je danas i predsednik Republike Grčke Karolas Papuljas.


Video: Ministarstvo nacionalne odbrane Republike Grčke

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Видео | FLV