Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.02.2014.

Obeležen Dan Univerziteta odbrane



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je održana svečanost povodom Dana Univerziteta odbrane i tri godine od osnivanja naše najmlađe visokoškolske vojne ustanove.

Skupu su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Nebojša Rodić, ministri u Vladi, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici civilnih i vojnih univerziteta iz zemlje i inostranstva, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, nastavnici i kadeti, prijatelji i saradnici Univerziteta odbrane.

Prisutnima su se obratili ministar odbrane Nebojša Rodić, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić, predsednik Konferencije univerziteta Srbije i rektor Beogradskog univerziteta akademik prof. dr Vladimir Bumbaširević i general Rudolf Urban s Univerziteta odbrane iz Brna.

Ministar Rodić podsetio je na beskonačnost ljudske želje za znanjem, koja predstavlja pokretač na putu ka znanju i istini.

- Obrazovanje kao i istina jesu aksiomi prosperiteta, i zajedno s vaspitanjem su jedini mogući put koji vodi ka progresu. Na tom putu moguće je pogrešiti, ali ko nije spreman da prihvati sopstvenu grešku, nikada neće napraviti ništa originalno. Univerzitet odbrane ima čvrste temelje i tradiciju u izvorištu vojnog obrazovanja, a sistem odbrane, odnosno vojska, tek je u skorije vreme prepoznao da svoju strategijsku budućnost može temeljiti na obrazovanju i vaspitanju koja je u njenom i opštem državnom interesu, rekao je ministar odbrane i dodao da su znanje i veštine koje se danas stiču osobeni i specifični, što postavlja visoke zahteve pred Univerzitet odbrane, kako u razvoju naučno-istraživačkog rada i kadra, tako i u svestranom korišćenju raspoloživih resursa.

Privilegiju da sarađuju s Univerzitetom odbrane imaju oni koji su spremni na interakciju, na razmenu studenata i stečenih iskustava, rekao je ministar Rodić.

- Proslavljajući današnji dan, spokojni za postignut kvalitet i konkurentnost na tržištu obrazovanja, razmišljamo i projektujemo kako ići dalje, kako učiniti Univerzitet znatno atraktivnijim, ne samo za one koji će svoj radni vek u celini ili delom provesti kao pripadnici Vojske Srbije, nego kao i visokoobrazovni stručnjaci u privredi otadžbine. Svesni smo da nas na ovom putu iščekuju prepreke, od kojih su najozbiljnije one koje zahtevaju promene u nama samima. U svemu tome neće nam biti ni lako ni jednostavno, ali smo namerni da u tome uspemo, jer bićemo i dalje mladi samo ukoliko budemo spremni da novo počnemo. Namera nam je da Univerzitet odbrane bude još podsticajniji i perspektivniji, pre svega u sistemu odbrane, čime potvrđujemo i otvorenu integraciju ali i uvažavanje vojnog obrazovanja s bogatim tradicijama i veoma važnom ulogom za budućnost Vojske Srbije, rekao je ministar Rodić i dodao da zajedničkim naporima treba zadržati i dalje unaprediti obrazovanje, ne dovodeći ga do standardizacije nego do individualne prepoznatljivosti.

Obraćajući se okupljenima, rektor Univerziteta rekao je da je obrazovanje ključ uspeha koji otvara vrata budućnosti. On je dodao da su pripadnici Univerziteta odbrane prihvatili svoj zadatak i misiju uz punu posvećenost, ali da i intezivno rade na pronalaženju i pripremi zakonskih rešenja kojima bi se omogućilo da akademski rad i rezultati rada budu adekvatno vrednovani.

- Zahvaljujući vojnom aspektu organizacije i postojećim obrazovnim resursima, Univerzitet odbrane je danas pouzdani patner u akademskoj zajednici naše zemlje. U potpunosti smo završili konstitutivnu i prešli u razvojnu fazu Univerziteta. Tokom prošle godine doktorate je odbranilo 19 naših pripadnika, izabrano je 30 novih profesora a pri kraju je rad na 40 naučnih projekata i više obrazovnih publikacija. Stvoreni su i drugi moderni preduslovi i obezbeđeni najviši akademski standardi, od učenja na daljinu, do informatičke i elektronske podrške u nastavi i upravljanju, čime se obezbeđuje racionalnije korišćenje radnog vremena, nastavnih potencijala i materijalnih resursa, naglasio je rektor Univerziteta odbrane.

General Jevtić je istakao da je Univerzitet izuzetno aktivan na projektu unapređenja vojnog obrazovanja u Partnerstvu za mir, da na raznim oblicima školovanja ima više od 100 studenata iz drugih zemalja kao i da je danas sa nama 15 rektora i čelnih ljudi Univerziteta iz osam zemalja regiona i Evrope.

U pratećem programu svečanosti predstavili su se hor kadeta Vojne akademije, Umetnički ansambl „Stanislav Binički“ i vokalni solista Aleksa Vasić. Monologe generala Františeka Zaha i generala akademika prof. dr Izidora Papa, eminentnih ličnosti i utemeljivača višedecenijskog obrazovnog procesa naše vojske, govorili su glumci TV serije „Vojna akademija“ Ivan Mihailović i Bojan Perić, a članovi KUD-a „Lazar Hrebeljanović“ izveli su splet igara iz Srbije.

Univerzitet odbrane u Beogradu osnovan je Odlukom Vlade Republike Srbije 24. februara 2011. godine.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање генерал-потпуковника проф. др Миодрагa Јевтићa | FLV
Обраћање проф. др Владимира Бумбаширевића  | FLV
Обраћање министра одбране Небојше Родића | FLV
Генерал Рудолф Урбан  | FLV
Свечаност | FLV