Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.02.2014.

Muzičko scenski događaj „Amanet“ u Domu Vojske Srbije



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara Srbije „Kolo“ izveli su večeras, u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, muzičko scensku fresku „Amanet“ o stradanju i pobedi Srbije od 1914. do 1918. godine, u čast obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Sala Doma Vojske bila je mala da bi ugostila sve zainteresovane posetioce, te je znatan broj njih odlučio da stoji.

Među prisutnima su bili i predstavnici sistema odbrane, ambasada akreditovanih u Srbiji, i predstavnici crkve. Za scenario i režiju zaslužan je reditelj Vladimir Lazić, a ansamblom i horom dirigovali su mr Ivona Eklemović i Pavle Medaković.

Prema rečima reditelja muzičko scenska freska je izbor iz tekstova o događajima u Prvom svetskom ratu, odnosno o tome kako se Srbija borila i izašla kao pobednik.

- Završen je jedan zahtevan posao u kome smo morali muziku, pevanje i igru da sklopimo u celinu, što nije nimalo jednostavno. Ovo je bio posao koji se, možda na početku, činio kao jednostavan, jer su korišćene poznate melodije i muzika koja je izvođena u većini prigodnih svečanosti. Međutim, kako je posao odmicao, pokazalo se da je to složen posao i da je, bez obzira na kvalitet ansambla, potrebno uložiti profesionalni trud i biti na nivou zadatka, rekao je Lazić.

On je istakao da je saradnja s Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane bila izuzetno dobra, i da je na početku jasno postavljeno šta mora „Kolo“ da izvede, a šta „Binički“.

- Moram priznati da je ovo jedan od poslova u kojima nisam imao probleme, jer je uobičajeno da postoje nesuglasice i nedoumice oko saradnje različitih umetničkih sastava. U početku smo se usaglasili da je ovo zajednički projekat i da nema mesta nesuglasicama, te večerašnji projekat izgleda kao da smo mesecima zajedno vežbali, rekao je reditelj „Amaneta“.

Program je izveden uz nekoliko muzičkih numera, među kojima su „Marš cara Dušana“, „Ja sam ja, Jeremija“, „Marš na Drinu“, „Marširala kralja Petra Garda“, i „Vostani Serbie“, a u filmskom delu učestvovali su Ljiljana Stjepanović, Mihajlo Janketić, Marko Nikolić, Milorad Mandić, i drugi dramski umetnici.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава редитеља Владимира Лазића | FLV
Музичко сценски догађај | FLV