Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.02.2014.

Konkurs za prijem kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije




MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
SEKTOR ZA LjUDSKE RESURSE
UPRAVA ZA KADROVE
r a s p i s u j e
K O N K U R S
za prijem kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije


U školskoj 2014/2015. godini izvršiće se prijem kandidata iz građanstva za učenike prvog razreda Vojne gimnazije.
USLOVI KONKURSA:

Kandidati treba da ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa.

OPŠTI USLOVI:
- da su državljani Republike Srbije;
- da su zdravstveno sposobni za školovanje, što utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija;
- da se protiv njih ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nisu osuđivani za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci ili kaznom maloletničkog zatvora ili im nije izricana zavodska mera.

POSEBNI USLOVI:
- da su rođeni 1998. godine ili kasnije;
- da su završili ~V~, ~VI~ i ~VII~ razred i prvo polugodište ~VIII~ razreda, odnosno ~VIII~ razred osnovne škole, i pri tome postigli najmanje vrlo dobar prosečan opšti uspeh školovanja,
- da u svim razredima školovanja iz vladanja imaju najmanje ocenu 4 (vrlo dobar).

Kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa za prijem podležu proveri znanja iz srpskog jezika i matematike, proveri fizičke sposobnosti, psihološkoj, medicinsko-zdravstvenoj proceni i bezbednosnoj proveri. Provera znanja iz srpskog jezika i matematike usaglašena je sa postupkom koji primenjuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije za prijem u srednje škole.

ŠKOLOVANjE, PRAVA I OBAVEZE UČENIKA:
Školovanje u Vojnoj gimnaziji traje četiri godine. Učenici se školuju po planu i programu gimnazije opšteg smera, radi nastavka školovanja u Vojnoj akademiji.
Nakon završenog školovanja u Vojnoj gimnaziji učenici su obavezni da polažu prijemni ispit za upis u Vojnu akademiju.

Za vreme školovanja učenici Vojne gimnazije imaju status vojnog lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije. Za vreme školovanja učenicima su obezbeđeni smeštaj i ishrana u internatu vojne škole, a troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Međusobne obaveze lica primljenih na školovanje i Ministarstva odbrane Republike Srbije regulišu se ugovorom.

NAČIN KONKURISANjA I POSTUPAK SPROVOĐENjA KONKURSA:

Kandidati prijavu podnose teritorijalnom organu Regionalnog centra Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka. Kandidati čije je prebivalište na teritoriji AP Kosovo i Metohija, konkursnu dokumentaciju podnose teritorijalnom organu Regionalnog centra Ministarstva odbrane koji je najbliži njihovom mestu prebivališta. Obrazac prijave dobija se u teritorijalnom organu Regionalnog centra Ministarstva odbrane prilikom konkurisanja.

Uz prijavu se prilažu:
- overena fotokopija uverenja o državljanstvu Republike Srbije;
- overena fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih;
- potvrda nadležnog organa da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nije osuđivan za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci ili kaznom maloletničkog zatvora, odnosno da mu nije izricana zavodska mera;
- uverenje – potvrda osnovne škole o ocenama na kraju ~V~, ~VI~ i ~VII~ razreda i polugodišta ~VIII~ razreda (učenici ~VIII~ razreda), odnosno overene fotokopije svedočanstava ~V~, ~VI~, ~VII~ i ~VIII~ razreda osnovne škole (za kandidate koji su završili osnovnu školu).

Fotokopije dokumenata traženih po konkursu kandidat može, uz davanje na uvid njihovog originala, besplatno da overi u teritorijalnom organu Regionalnog centra Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka.

Prilikom dolaska na proveru fizičkih sposobnosti u Vojnu gimnaziju, kandidat treba obavezno da ponese potrebnu sportsku opremu i đačku knjižicu sa overenom fotografijom.

Selekcija kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije realizuje se u tri dela. U prvom delu, u trajanju od jednog dana, kandidati podležu proveri znanja iz srpskog jezika, matematike i proveri fizičke sposobnosti. U drugom delu, u trajanju od jednog dana, kandidati podležu psihološkoj proceni. U trećem delu, u trajanju od jednog dana, kandidati podležu medicinsko-zdravstvenoj proceni.

Radi provere znanja iz srpskog jezika i matematike, kao i provere fizičke sposobnosti, kandidati za prijem u Vojnu gimnaziju dolaze u internat Vojne gimnazije (ulica Humska broj 22, Beograd), prema rasporedu koji će izraditi Vojna gimnazija i dostaviti regionalnim centrima MO.

Ukoliko kandidat ne zadovolji kriterijume provere fizičke sposobnosti, gubi pravo na upis u Vojnu gimnaziju, te se ne upućuje na sledeći oblik selekcije.


Prilikom dolaska na predviđene selekcije kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije potrebno je da kandidati dođu u pratnji roditelja – staratelja.

Sve troškove prevoza do Vojne gimnazije radi realizacije prijemnog ispita i provere fizičkih sposobnosti i do vojnozdravstvenih ustanova za potrebe psihološke i medicinsko-zdravstvene procene snose kandidati koji konkurišu za upis u Vojnu gimnaziju.

Konkurs je otvoren od 15. februara do 31. marta 2014. godine.

Kandidatima za učenike Vojne gimnazije konkursna dokumentacija neće se vraćati.

Obaveštenja o rezultatima konkursa kandidati će dobijati od Vojne gimnazije od 11. juna 2014. godine.

Ostala obaveštenja u vezi sa konkursom mogu se dobiti u Vojnoj gimnaziji, ulica Petra Čajkovskog broj 2, Beograd (telefoni: 011/3603-631, 011/3603-972 i 011/3603-655) ili na internet prezentaciji Vojne gimnazije~ www.gimnazija.mod.gov.rs.~