Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.02.2014.

Prijem povodom Dana državnosti




Predsednik Srbije Tomislav Nikolić večeras je, povodom 15. februara, Dana državnosti, priredio prijem za visoke zvanice među kojima su bili ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Pozdravljajući zvanice, Nikolić je rekao da se na današnji dan sa ponosom sećamo istorijskih događaja koji su ključni za obnavljanje srpske državnosti jer, tokom viševekovnog ropstva, gde je jedino pitanje bilo opstanak, srpski narod nije mogao da ostvari veći opšteistorijski ili makar evropski uticaj velikim kulturnim i državnim delima.

"Ali je uprkos viševekovnom ugnjetavanju širom Balkana, u velikoj meri očuvao svoj nacionalni identitet, baštinu, jezik i kulturu", konstatovao je Nikolić. Prema njegovoj oceni, mnogi nisu bili svesni da je Prvim srpskim ustankom otpočela balkanska revolucija i rešavanje istočnog pitanja na nacionalnom i demokratskom načelu.  "To je bila buna obespravljenih protiv privilegovanih, rezultirala je buđenjem nacionalne svesti i pretočena je u borbu za slobodu", rekao je Nikolić. Sa aspekta rezulltata i ideje o slobodi, naglasio je Nikolić, Prvi srpski ustanak opravdavao bi i izraz revolucija.

Govoreći o Sretenjskom ustavu, donetom 1835. godine, Nikolić je naglasio da je njime je otpočelo obnavljanje srpske države i, iako kratkog daha, imao je ogroman značaj za razumevanje uloge demokratskih ustanova i predstavljao je temelj za demokratizaciju političkih institucija.

"Prosvetiteljske i liberalne ideje koje su u njemu sadržane, bile su osnova za razvoj buduće srpske države. Otuda nam i danas širok spektar slobodoumnih ideja: nezavisnost sudstva, građanske slobode i prava, neprikosnovenost ličnosti... pravo na zakonito suđenje, ravnopravnost građana bez obzira na veru i nacionalnost", rekao je predsednik Nikolić.


Agencije: Tanjug i Fonet

photoFOTOGALERIJA