Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2014.

Primopredaja dužnosti u NATO vojnoj kancelariji za vezu



Italijanski brigadni general Lućo Bata preuzeo je dužnost šefa NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu od italijanskog brigadnog generala Ornela Barona, na današnjoj ceremoniji primopredaje dužnosti u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Brus Klingan, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi, ambasador Republike Slovačke - Kontaktne ambasade NATO u Beogradu, Jan Varšo, vojni zvaničnici, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, nevladinih organizacija i diplomatskog kora.

Admiral Klingan je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje današnjoj primopredaji i istakao da saradnja NATO vojne kancelarije za vezu i Srbije predstavlja važno poglavlje, i da je taj odnos izgrađen na poverenju. Admiral je odao priznanje generalu Baronu za dvogodišnju službu na čelu NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

General Baron je rekao da mu je bila posebna čast da služi u Srbiji i da neće lako zaboraviti vreme provedeno ovde. On je dodao da će pamtiti profesionalizam i posvećenost srpskih vojnih vlasti, i odao pohvale vojnom rukovodstvu Srbije, te poželeo uspeh brigadnom generalu Bati i njegovom timu.

Novi šef kancelarije, general Bata, izjavio je da se raduje nastavku podrške Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije u njihovim daljim reformskim naporima i izrazio nadu da će partnerstvo nastaviti da jača, jer NATO ostaje spreman da i dalje sarađuje sa Srbijom na zajedničkoj agendi.

Brigadni general Bata je šesti šef NATO vojne kancelarije za vezu od njenog osnivanja 2006. godine. Istu funkciju obavljao je tokom 2007. i 2008. godine u Beogradu.




photoFOTOGALERIJA