Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.01.2014.

Uspešna saradnja sa SAD u okviru Programa državnog partnerstva



U nastavku zvanične radne posete Sjedinjenim Američkim Državama, ministra odbrane Republike Srbije Nebojšu Rodića primili su šef Biroa Nacionalne garde general Frenk Gras, direktor Odbrambene obaveštajne agencije general-potpukovnik Majkl Flin i predsednik Nacionalnog univerziteta odbrane general-major Greg Martin.

Tokom susreta u Pentagonu, kome je prisustvola i komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Debora Ešenhurst, šef Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Država izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima saradnje u okviru Programa državnog partnerstva Republike Srbije i Savezne države Ohajo u oblasti odbrane. Posebno je naglasio uspešnost zajedničkog rada na razvoju Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi „Jug“, koji, kao i brojne druge aktivnosti, ovu saradnju čine izuzetnom u odnosu na 65 programa državnog partnerstva koje Sjedinjene Države ostvaruju sa državama širom sveta.

Ministar Rodić je istakao da je saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja veoma važna za Ministarstvo odbrane, a posebno za Vojsku Srbije, jer ne samo da unapređuje vojnu saradnju, već svojom civilno-vojnom komponentom, koja se ogleda u projektima „Humanitarne asistencije“, na najbolji način doprinosi i unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Država. Zahvalio je na pomoći i podršci Nacionalne garde u organizaciji predstojeće međunarodne vežbe ~„PLATINUM WOLF 14“~, kao i ekspertskoj pomoći u razvoju svešteničke službe u Vojsci Srbije. Preneo je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredeljeni da vojnu saradnju i dalje unapređuju i podignu na još viši nivo, kroz zajedničko angažovanje medicinskih timova Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo u okviru neke od narednih vežbi medicinske gotovosti. Pozvao je generala Grasa da zvanično poseti Republiku Srbiju i zajedno sa komandantom Nacionalne garde Ohaja, tradicionalno prisustvuje ovogodišnjoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije.

U Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji, ministar Rodić sreo se sa direktorom agencije general-potpukovnikom Majklom Flinom i najbližim saradnicima. Ministar je upoznat sa organizacijom, zadacima, misijom i vizijom rada Odbrambene obaveštajne agencije, kao i planovima njene reorganizacije u uslovima novih bezbednosnih pretnji u narednom periodu. General-potpukovnik Flin je posebno naglasio potrebu za aktivnijom internacionalnom saradnjom obaveštajne zajednice, kako civilne, tako i vojne, u cilju permanentne razmene obaveštajnih podataka i zajedničkog rada na prevenciji i suprotstavljanju aktuelnim pretnjama po mir i bezbednost na globalnom nivou.

Ministar Rodić je preneo da će upravo jučerašnji sporazum koji je potpisao sa sekretarom odbrane Sjedinjenih Država, direktno omogućiti unapređenje saradnje u obaveštajno-bezbednosnoj oblasti u svakom smislu. Istakao je spremnost sistema odbrane, ali i civilne obaveštajne zajednice Republike Srbije, da u narednom periodu radi na još intenzivnijem uspostavljanju bliže i konkretnije saradnje. Istakao je da su znanje, razmena informacija i kvalitetnija međusobna komunikacija osnovni preduslovi budućeg zajedničkog suprotstavljanja globalnim bezbednosnim pretnjama.

Tokom boravka na Nacionalnom univerzitetu odbrane Sjedinjenih Država, general-major Greg Martin je upoznao ministra Rodića sa istorijatom, organizacijom i načinom rada Univerziteta. Zahvalio je na prilici da polaznici iz čitavog sveta, ali pre svega iz sistema odbrane Sjedinjenih Država, mogu da razmenjuju iskustva i znanja sa kadrovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u tom smislu, pohvalio selektovani kadar koji već duži niz godina upućujemo na školovanje u koledže u okviru Nacionalnog univerziteta odbrane.Ministar Rodić je zahvalio na ukazanoj mogućnoti da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije mogu školovati svoje odabrane pripadnike na Nacionalnom univerzitetu odbrane Sjedinjenih Država. To je ujedno i dokaz naše posvećenosti i čvrste rešenosti da maksimalno ulažemo u znanje, kao osnovni resurs budućnosti. Pozvao je predsednika Univerziteta da krajem februara poseti Republiku Srbiju i bude gost na proslavi godišnjice osnivanja Univerziteta odbrane Republike Srbije.

Ministar Rodić se nakon susreta sastao i sa polaznicima Nacionalnog univerziteta odbrane sa kojima je razgovarao o dosadašnjoj realizaciji nastavnog programa i dinamici do kraja jednogodišnjeg usavršavanja.