Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2014.

Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta



Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predvodio je državnu delegaciju na današnjoj komemorativnoj ceremoniji povodom obeležavanja 27. januara - Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta na Starom sajmištu kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu. Ceremoniji je prisustvovala i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio brigadni general Dragosav Lacković.

Nakon polaganja venaca i odavanja pošte žrtvama holokausta, predsednik Nikolić je, obraćajući se okupljenima, podsetio da je prošlo 70 godina od kada je otpočelo rušenje visokonaponskih, žičanih ograda, koje su odvajale pakao logora od ostatka sveta.

- Oni koji su pakao preživeli nisu verovali da su njihove patnje okončane. Većina nije znala gde da se vrati i nije imala kome da se vrati. Svake godine se sećamo tih strahota, njihovih razarajućih posledica, koje nas opominju da tako nešto više nikada ne sme da se ponovi. Milioni nedužnih Jevreja stradalo je u Drugom svetskom ratu – istakao je predsednik Nikolić ukazujući da su taj nezapamćen zločin, počinili ljudi – ljudima, što ja čini još užasnijim i monstruoznijim.

Tokom četiri godine okupacije Srbije, dodao je, nad jevrejskim, srpskim i romskim stanovništvom počinjeni su stravični zločini, a sa tog mesta je mnogo puta u pravcu Jajinaca, kretala zloglasna pokretna gasna komora – kamion prerađen u mesto egzekucije. Prema njegovim rečima, potreba da se iznova podseća na strahote holokausta, kao i da se kao neistinite odbace tvrdnje koje negiraju njegov karakter i obim stradanja aktuelna je u svim demokratskim državama.

- Činjenica da je najveći broj krivaca pronađen i osuđen, ne znači da i dalje ne treba da se sagledava, ono što po svom karakteru i obimu jeste – jedan od najvećih zločina protiv čovečnosti u istoriji civilizacije – zaključio je predsednik Nikolić.

 Vence su položili i predstavnici Skupštine grada Beograda, ambasada Izraela i Nemačke, opštine Novi Beograd, kao i predstavnici jevrejskih i romskih organizacija, a ceremoniji odavanja počasti žrtvama holokausta, prisustvovali su potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora i članovi diplomatskog kora.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a obeležava se 27. januara, na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Председник Србије Томислав Николић | FLV
Полагање венаца | FLV