Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.01.2014.

Patrijarh Irinej osveštao bogoslužbeni prostor na Vojnoj akademiji




Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, osveštao je danas paraklis Pokrova Presvete Bogorodice u Vojnoj akademiji, čime je u službu stavljen još jedan bogoslužbeni objekat u Vojsci Srbije.

Osvećenju, posle kog su arhijereji Srpske pravoslavne crkve služili svetu liturgiju,  prisustvovali su pomoćnik ministra za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Miloš Janković, načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna, dekan medicinskog fakulteta Univerziteta odbrane brigadni general profesor doktor Miodrag Čolić, predstavnici Univerziteta odbrane i kadeti Vojne akademije.

- Povratak poziva vojnog sveštenika od izuzetne je važnosti i za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za Vojsku Srbije. Osim u prenošenju verskih istina, ideja i učenja crkve, kako vojsci, tako i narodu, sveštenici sa oficirskim činom su u našoj istoriji imali i ulogu u podizanju rodoljublja i negovanju običaja i tradicija jednog naroda. Vojska je deo naroda, a ono što je prisutno u narodu, normalno je da bude prisutno i u našoj vojsci – istakao je patrijarh srpski Irinej govoreći o važnosti početka korišćenja novog bogoslužbenog objekta  i povratka predstavnika crkve u vojne redove.

General Vuruna naglasio je da je pripadnicima te ustanove iskazana neizreciva čast jer je osvećenje hrama posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice obavila njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

- Uvođenjem verske službe u Vojsku Srbije, Vojna akademija dobila je kapetana i sveštenika oca Nemanju Petrovića i njegovog pomoćnika starijeg vodnika Žarka Moračanina, ali i hram koji će služiti na radost i dobrobit svih pripadnika Vojne akademije – rekao je Vuruna uručivši patrijarhu,  u znak zahvalnosti, monografiju «Srpsko vojno školstvo».

Pukovnik Borislav Grozdić, profesor vojne etike na ovoj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi Univerziteta odbrane u Beogradu, smatra da se činom osvećenja bogoslužbenog prostora na mestu gde se formira budući vojni kadar srpske vojske "stvara mogućnost za sve pripadnike akademije koji imaju potrebe verske prirode da ih zadovolje istog trenutka kada ih osete, bez napuštanja kruga institucije".

Kadeti Vojne akademije Jelena Šulić i Stefan Zlatičanin kažu da je otvaranjem molitvenog prostora omogućena velika privilegija studentima i svima kojima je potreban kutak za molitvu.

- Ranije smo morali da idemo u crkve i manastire van kruga kasarne, pa čak i izvan grada, a sada ćemo u svakom trenutku moći da posetimo kapelu, pomolimo se i pronađemo utehu u veri kada zatreba – poručuje Jelena, dok njen kolega Stefan dodaje da se unapred raduje redovnim nedeljnim liturgijama koje će se od danas održavati na mestu gde i studira.

Po završetku liturgije, patrijarh Irinej uručio je gramate, posebne zahvalnice, generalu  Vuruni,  Kadetskoj brigadi, u čije ime je zahvalnicu  primila kadetkinja Jelena Šulić, potpukovniku Ranđelu Kitanoviću, iz sekretarijata Vojne akademije i privatnom preduzetniku Brani Grumiću iz Beograda.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Освећење  | FLV
Уручење монографије | FLV
Уручење грамата  | FLV