Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.12.2013.

POGLED U 2014.



Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće sa ispunjavanjem osnovnih obaveza i u Novoj 2014. godini, a to su izgradnja efikasnog i ekonomski održivog sistema odbrane koji usvaja najbolje bezbednosne standarde i dalje osposobljavanje Vojske Srbije za ispunjavanje opredeljenih misija i zadataka.

Opremanje i modernizacija, školovanje i edukacija, podrška razvoju i unapređenju konkurentnosti odbrambene industrije na domaćem i stranom tržištu, očuvanje standarda profesionalnih pripadnika u uslovima restriktivnog finansiranja, kao i učešće u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, prioriteti su u godini koja dolazi.

Učinićemo sve da Vojska Srbije bude uvažena i respektabilna vojna snaga države i naroda, spremna za odbranu zemlje i uvek prva kad treba pomoći narodu u nevolji. A učešćem u mirovnim misijama pokazujemo našu posvećenosti miru i pripadanje demokratskim snagama sveta koje se zalažu za stabilnost i saradnju, na dobrobit svih naroda i država.

Sada u osam misija Ujedinjenih nacija i Evropske unije imamo 226 pripadnika, što je duplo više od ukupnog broja naših mirovnjaka u misijama mira u prethodnoj deceniji.

Planiramo povećanje i broja misija i broja naših pripadnika, pre svega u misijama Evropske unije. Sada smo u okviru te saradnje prisutni u dve misije, ~EUTM Somalia~ i ~Atalanta~, čiji je cilj poboljšanje stanja u Somaliji i borba protiv piraterije u vodama Indijskog okeana na Rogu Afrike. Pripremamo se za učešće u misiji u Maliju u Africi, sa medicinskom timom i timom za obuku, a razmatramo mogućnosti za prijavljivanje u još par misija EU u Africi, gde je prisustvo međunarodnih snaga neophodno za uspostavljanje boljih uslova za život napaćenog naroda.

Ostajemo čvrsto opredeljeni za jačanje regionalne saradnje i poverenja, koje nas vodi u prosperitet, bolji život i integraciju u Evropsku uniju, veliki mirovni i razvojni projekat koji obeležava decenije iza nas i vreme pred nama. Srbija deli evropske vrednosti i na njima gradi perspektivu bržeg razvoja, jačanja ekonomije i boljeg životnog standarda svih svojih građana.

Pristupamo izmenama zakona o odbrani i vojsci i pratećim normativnim aktima kako bi ih uskladili sa nastalim promenama. Taj postupak vodićemo krajnje transparentno, da javnost zna šta radimo i šta hoćemo da uradimo, kako bi mogla da uputi svoje sugestije.

Prema mogućnostima nastavićemo opremanje savremenim naoružanjem i opremom, a nastojaćemo da perspektivni proizvodi naše odbrambene industrije nađu još šire tržište u svetu. S tim u vezi, intenzivno radimo na pridobijanju stranih investicija za realizaciju naših perspektivnih projekata naoružanja za koje ćemo kupce lakše naći u saradnji sa partnerima.

Funkcionišemo u uslovima restriktivnog budžeta, a tako će biti i u 2014, kada ćemo raspolagati sa 60,4 milijardi dinara. Iz budžeta dobijamo 1,51 odsto bruto društvenog proizvoda, što je za četvrtinu manje od iznosa projektovanog Dugoročnim planom razvoja sistema odbrane, koji je Narodna skupština usvojila 2011. godine. Ali, svesni smo krize i ovo umanjenje se može shvatiti kao naš doprinos ukupnoj štednji, uz niz mera koje smo na tom planu već primenili.

Sa ponosom kažem da je sistem odbrane jedan od najorganizovanijih sistema u državi, koji obezbeđuje stabilno funkcionisanje i ispunjavanje zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, uprkos svim izazovima, od kojih izdvajam one koje donosi finansijska kriza i bezbednosni rizici kojima smo kao država i društvo izloženi.

Radićemo odgovorno i posvećeno, to će biti naš doprinos da živimo bolje i da novim generacijama ostavimo lepšu i bogatiju Srbiju.

Srećna Nova 2014!

Nebojša Rodić