Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.12.2013.

Sastanak ministara odbrane Srbije i Italije



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Italije Mariom Maurom.

Dvojica ministara saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane razvijena i u stalnom usponu.  Potvrda dobre saradnje je novi Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije koji su ministri danas potpisali, što će doprineti kvalitativnom i kvantitativnom unapređenju bilateralne vojne saradnje. Težišne oblasti saradnje su školovanje i usavršavanje, obuka specijalnih jedinica, oblast obaveštajnih i izviđačkih poslova i obuka timova za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Ministar Rodić izrazio je zadovoljstvo povodom posete italijanskog ministra odbrane u danu kada za Srbiju stižu dobre vesti iz Evropske unije.

- Ministar Mauro je osvedočeni prijatelj naše zemlje. On je uvek davao dragocene sugestije kada je funkcionisanje odbrane u pitanju. Nama su potrebni ovakvi prijatelji, naglasio je Rodić.

Ministar odbrane Italije istakao je, takođe, značaj današnjeg dana za Srbiju. On je pozdravio odluku visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton da uputi zvaničan poziv za otpočinjanje pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

- Italija oduvek smatra da je Srbiji mesto u Evropi. Zahvaljujem ministru Rodiću za napor koji je uložio u vezi sa evrointegracijama, i podsećam da će Italija od 2014. godine predsedavati Evropskom unijom, te očekujem da će se proces evrointegracije nastaviti, rekao je ministar Mauro i naglasio da je današnje potpisivanje Sporazuma značajno, jer je prethodni potpisan između Italije i tadašnje države Srbije i Crne Gore.

Tokom susreta ocenjeno je da je vojnoobrazovna saradnja Srbije i Italije veoma razvijena. Od 2005. godine, 59 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili su na školovanju i usavršavanju u vojnoobrazovnim ustanovama Republike Italije i svi naši kadeti bili su najbolji među stranim kadetima i iznad proseka u odnosu na ostale kadete. Ministarstvo odbrane zainteresovano je da u narednoj školskoj godini uputi pripadnike na Generalštabno usavršavanje u Centru visokih studija odbrane u Rimu, kurseve za obuku timova za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i kurseve u oblasti civilno-vojne saradnje. Takođe, Ministarstvo odbrane nudi usavršavanje na svim nivoima školovanja za pripadnike oružanih snaga Italije.

Ministri Rodić i Mauro razgovarali su o unapređenju vojnomedicinske saradnje kroz razmenu i školovanje vojnih lekara, kao i o uspostavljanju saradnje između Centra ABHO u Kruševcu i Intervidovske škole hemijske, biološke, radiološke i nuklearne zaštite oružanih snaga Italije. Ministarstvo odbrane Srbije posebno je zahvalno za višegodišnju ponudu italijanske strane i mogućnost da pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izučavaju italijanski jezik u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu.

Rodić i Mauro istakli su potrebu intenziviranja vojnoekonomske saradnje dve zemlje. Razgovaralo se o potpisivanju Sporazuma o vojnotehničkoj saradnji, kao i bilateralnog sporazuma o kodifikaciji, čime će se steći uslovi da naša zemlja bude primljena u viši nivo sponzorisanog članstva NATO kodifikacionog komiteta. Ministri su takođe razgovarali o mogućem zajedničkom angažovanju u borbenim grupama Evropske unije, kao i o zajedničkom angažovanju oružanih snaga dve zemlje u multinacionalnim operacijama.

Planirano je da se u martu 2014. godine u Rimu održe Sedme bilateralno-odbrambene konsultacije, kada će biti analizirana dosadašnja saradnja i razmotrene oblasti u kojima je moguće unaprediti saradnju.

Rodić i Mauro ocenili su da održavanje Samita vlada Srbije i Italije predstavlja kvalitativan nastavak bilateralne saradnje i dijaloga na najvišem nivou. Ministar Rodić izrazio je zahvalnost na podršci Italije evropskim integracijama naše zemlje, kao i na profesionalnom angažovanju pripadnika oružanih snaga Italije u sastavu KFOR.






photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић | FLV
Министар одбране Републике Италије Марио Мауро | FLV
Дочек и потписивање споразума  | FLV