Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.12.2013.

Stariji vodnik prve klase Darko Sili u misiji UN u Kongu



OČARAN AFRIČKIM PEJZAŽIMA

Stariji vodnik prve klase Darko Sili iz 224. centra za elektronska dejstva od avgusta 2012. do avgusta 2013. godine boravio je kao štabni podoficir u misiji Ujedinjenih nacija u Republici Kongo. Raspoređen u istočnoj regionalnoj komandi u gradu Gomi na samoj granici sa Ruandom i Ugandom, kao jedini pripadnik Vojske Srbije, najveći izazov sa kojima se susretao u prvim danima boravka na afričkom kontinentu bila je jezička barijera.

- Rad u međunarodnom okruženju zanimljiv je i veoma izazovan, jer se od svakog od nas zahtevalo dodatno zalaganje da bi kao tim izvršili zadatak što bolje - ističe stariji vodnik Sili dodajući da je, takođe, morao da bude na stalnom oprezu od tropskih bolesti koje vladaju u tom kraju sveta.

Govoreći o utiscima iz misije, posebno se osvrnuo na događaj koji je obeležio kraj 2012. godine kada su grad u kome je bio stacioniran zauzele pobunjeničke snage, odnosno vojnici koji su dezertirali iz regularne vojske Konga i pridružili se odbeglom generalu.

- To je bio jedan od najvećih izazova sa kojima sam se susreo i baš je bila zategnuta situacija, jer, mi smo predstavnici Ujedinjenih nacija, a oni su upravo tu organizaciju krivili za trenutnu situaciju u zemlji. Na svu sreću, sve je završeno pregovorima koji su trajali desetak dana, posle kojih su se pobunjeničke snage povukle iz Gome, nakon čega je zavladalo relativno mirno stanje – objašnjava stariji vodnik Sili.

Poseban utisak, po sopstvenom priznanju, na njega je ostavila raskošna priroda Konga, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a takođe ističe da mu je boravak u misiji pružio priliku da upozna i bolje razume jednu, nama daleku i nepoznatu, a inače veoma bogatu kulturu i običaje zemalja centralne Afrike.