Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.11.2013.

Potporučnica Tanja Tačić „oživela“ Milunku Savić



Buduće generacije mladih, one koje će, jednog dana, o Milunki Savić – ženi borcu, heroju, ratniku – učiti u školi, dok budu gledali film o njoj, upijaće lice talentovane Nišlijke potporučnice Tanje Tačić, pomoćnika komandira skladišta ubojnih sredstava u okolini Gornjeg Milanovca.

Nikada nije mislila da će se baviti glumom. Čak ni sada, kada joj u tom poslu svi proriču lepu budućnost, nije sigurna da bi volela da se bavi tim privlačnim pozivom.

– Ne verujem da bih volela da provodim mnogo vremena u šminkernici, ili da satima čekam da snimim scenu u kojoj učestvujem – kaže Tanja Tačić, potporučnica koja je na malom ekranu oživela srpsku heroinu Milunku Savić. Zvuči neverovatno, mada nije nelogično. Iako mlada i lepa, veoma talentovana potporučnica nije fascinirana glumačkim životom. Ona je, samo, izvršila još jedan „vojnički zadatak“, iskoristila je šansu koju devojke njenih sposobnosti, ali drugačijih želja, čekaju godinama.

Mnogima se taj san o glumi nikada i ne ostvari. A Tanja, eto, nije fascinirana. Ona je, oduvek, htela da bude upravo to što jeste – oficir. Bila je, kaže, srećna kad je ušla u najuži izbor za oživljavanje lika Milunke Savić u dugometražnom dokumentarnom filmu o slavnoj ženi – ratnici, ali nije očekivala da će, na kraju, ona biti i izabrana, da će baš ona biti filmska Milunka.

Potporučnica Tačić je, nema sumnje, dobro izvršila svoj zadatak. Predstavila je Milunku Savić, jedinstvenu ženu heroja na pravi način.

– Bilo je potrebno mnogo rada, mnogo čitanja i razgovora, da se na pravi način „uđe u lik“ jedne takve žene. Srećna sam što sam uspela u tome, što su ispunjena očekivanja svih koji su radili na tom značajnom projektu i što sam ostvarila ambicije rediteljke filma. Sada sam okrenuta svojoj profesiji i brojnim zadacima na radnom mestu na kome sam trenutno – zadovoljno kaže potporučnica Tanja Tačić.