Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2013.

„Zastava film“ obeležio jubilej



Vojnofilmski centar „Zastava film“ proslavio je danas 65 godina postojanja. Svečanosti povodom obeležavanja Dana vojnofilmske ustanove – 14. novembra, prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, brojni saradnici i prijatelji „Zastava filma“.

Čestitajući zaposlenima Dan ustanove, načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik Petar Bošković istakao je da „Zastava“ zaista zaslužuje mesto na javnoj sceni, a posebno u vojnofilmskoj delatnosti, već više od šest decenija.

– Danas, „Zastava film“ treba da se koncentriše i na druge forme – informativnu delatnost, dokumentarne i nastavne filmove i arhivu. To su tri polja na kojima treba bazirati nove organizacijske promene ove kuće. Kada govorimo o „Zastava filmu“ ključna reč je trajanje, i treba raditi na tome da se sačuva brend „Zastave“, poručio je pukovnik Bošković.

Direktor VFC „Zastava film“ potpukovnik Mate Vujnović rekao je da je svaka od 65 godina ostavila trag u vremenu, trag na policama arhiva i trag u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije.

– I u narednoj godini ćemo nastaviti realizaciju naših ključnih zadataka u oblasti informativne delatnosti, filmske, video i multimedijalne proizvodnje, a najvažniji među njima biće očuvanje filma i filmske delatnosti u sistemu odbrane, rekao je potpukovnik Vujnović.

Svečane plakete za izuzetnu i svestranu saradnju „Zastava film“ dodelila je Akademiji umetnosti u Beogradu, redakciji emisije „Dozvolite“, 204. vazduhoplovnoj brigadi, zatim Rečnoj flotili Vojske Srbije, Medija centru „Odbrana“ i autoru i voditelju emisije „Dozvolite“ Nenadu Pezi.

Istorija „Zastave“ počinje 1948. godine, kada je formirano Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu. Prva ostvarenja bili su Filmski pregledi iz Jugoslovenske armije – hronike i komentari armijskog i društvenog života. Današnji naziv, Vojnofilmski centar „Zastava film“ dobija 1962. godine. Na međunarodnim i domaćim festivalima VFC je osvojio više od stotinu nagrada i priznanja.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пуковник Петар Бошковић | FLV
Потпуковник Мате Вујновић | FLV
Подела плакета | FLV